Náci atombombagyárat találtak

Titkos, föld alatti járatokból álló alagútrendszert fedeztek fel az ausztriai St. Georgen an der Gusen városa mellett még december végén. A kényszermunkásokkal megépített létesítményben a németek valószínűleg atombomba kifejlesztésén dolgoztak a második világháború idején.

A régészeti feltárások azt követően indultak meg, hogy a környéken magas radioaktivitást mértek. A munkálatokat vezető dokumentumfilmes, Andreas Sulzer az angol Sunday Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a 75 hektáron elterülő létesítmény valószínűleg a Harmadik Birodalom legnagyobb titkos atombombagyártó üzeme volt, amit Heinrich Himmler 1941-ben személyesen keresett fel. Sulzer szerint a most felfedezett járatok a közeli B8 Bergkristall gyárral álltak kapcsolatban, ahol a világ első sorozatban gyártott gázturbinás sugárhajtóműves vadászrepülőgépét és vadászbombázóját, a Messerschmitt Me 262-t rakták össze.

A gyárhoz hasonlóan a németek ezt is a közeli mauthauseni koncentrációs tábor foglyaival építtették fel, a munkálatokban mintegy 320 ezer ember vehetett részt. A Bergkristall gyártól eltérően, amelyet a szövetségesek a háború után megtaláltak, az atombombagyárat sikerült eltitkolni: a bejáratra gránitfedő került, a járatokat feltöltötték betonnal, a berendezéseket pedig elszállították.

Az alagútrendszer bejáratát a titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési dokumentumok és szemtanúk elbeszélései nyomán, hosszú kutatás után sikerült megtalálnia egy történészekből és tudósokból álló csapatnak. A szakemberek jelenleg az alagutak földtől és betontól való megtisztításán dolgoznak. A munkálatokat még év végén rendőrségi intézkedés hatására le kellett állítani, mivel a hatóságok szerint a kutatócsapatnak nincs engedélye a történelmi helyszíneken való ásatásokra. Sulzer reméli, hogy a munkát januárban folytatni tudják; eddig néhány SS-sisak és náci relikvia került elő a létesítmény területén - írja a mult-kor.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.