Száműzték az erőszakos és szemérmetlen jeleneteket

Vajon hol rendezhetnek ma muzulmán filmfesztivált a világon? Az ember tanácstalanul bámulja Mohamed követőinek országait, ha Iránra gondol, téved. Az esemény Oroszországban zajlik. A helyszín Kazany, amelyet ugyan a 2013-as Universiadéhoz és az idei vizes vb-hez kapcsol az európai fej, mégsem a sport, hanem egy föderatív köztársaság, Tatárföld fővárosa. Alapításának ezredik évfordulója, 2005 körül indult el látványos felvirágzása a helyi olajlelőhelyek miatt. Ma az ország harmadik legfontosabb városának tartják. Szokatlan rendezettség és kulturális tarkaság fogadja a látogatót.

Tatárföld ügyesen igyekszik nemzetiségi jellegének erősítésével tovább szilárdítani identitását, kedvező helyzetét. A jelenleginél nagyobb autonómiára, elszakadásra senki sem gondol, de a tatár nyelv használata, a muzulmán vallás, a tradíciók ápolása mind több teret nyer.

Ebbe a kulturális stratégiába illeszkedik bele a Muzulmán Film Kazanyi Nemzetközi Fesztiválja, amelyet tizenegyedik alkalommal rendeztek meg idén. Az elnevezés izgalmas, de máig tele van kérdőjelekkel. A szervezők sem képesek meghatározni, melyek lennének a „muzulmán film” szellemi-stiláris sajátosságai. A válogatásnál fontos szempont a vallási türelem, nemkívánatosak a túlzottan erőszakos és szemérmetlen jelenetek.

Egy fesztivál lényege maga a program. A látogatók, főleg a külföldi kritikusok nem panaszkodhattak a héten. Betekintést nyerhettek a muzulmán országok filmművészetébe, amely a társadalmi-kulturális sajátosságok ellenére általában világi, és határozottan fellép a vallási fanatizmus ellen. Szép példája volt ennek a díjazott iráni (Határok nélkül) és iraki (Arc a hamuban) versenyfilm. A nagydíjas kirgiz alkotás, a Kurmanzsan Datka, a hegyek asszonya pedig meglepő monumentalitásával azt jelezte, hogy az amerikai szakmai színvonal mindenhol irányadó.

Sok népviseletes asszony gyűlt össze a vetítéseken, a kis számban készülő tatár filmek bemutatóin dulakodtak a helyekért. A fiatalok inkább az információs programokat látogatták, amelyeken mai orosz és európai filmeket láthattak. Ők nem nagyon félnek a globalizációs folyamatoktól. Talán nem bánnák, ha tatár nyelven arra sodorná őket az olaj.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.