Múzeumsátor a Mikulásgyár helyén

Budapestre az 56-osok terére (a volt Felvonulási térre) érkezik a Magyar Nemzeti Múzeum installációs épületegyüttese és óriás gömbsátra, amely váratlan, meghökkentő és egészen szokatlan módon mesél a történelemről és nemzeti örökségünk őrzéséről, a múltértelmezés folyamatos megújításáról és napjaink jövőépítő múzeumáról.
Ez a 21. századi múzeum megmutatja, hogy bár az egyedi műtárgyak őrzik meg a múltunkat, de a jelenben megismerhető múltról nagyon sokféleképpen lehet érvényesen beszélni és ehhez – az értéket megőrizve – egészen új módszerek is használhatóak.

Az óriási félgömbbe lépve idő- és térutazás várja. Padló- és mennyezetvetítés, videomapping, infografikai és fátyolvetítés fogadja, beléphet a zene kelyhébe, kiemelkedő történelmi személyiségeinket illesztgetheti össze, a karzaton dúskálhat az MNM műkincseiben, várépítési animációkat követhet végig és részese lehet a muhi csatának.

Emellett pedig századok divatbemutatóján vehet részt; a szeptember 17-én a Nemzeti Múzeum központi épületében megnyílt vadonatúj népvándorlás- és honfoglaláskori kiállítás műtárgyaival találkozhat. A 56-os megemlékezésekre reagálva a gömbbe térők találkozhatnak a Múzeum korabeli tárgyaival és felvételeivel is.

A Múzeum körút országjáró múzeum-projekt, amely az elmúlt időszakban Esztergomban, a Sziget Fesztiválon, Miskolcon és Szegeden is jelen volt, a legrégebbi magyar múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és 10 vidéki intézményének egységes bemutatkozása. A 3 és fél milliós műtárgyvagyonból persze csak néhány mutatkozik be a gömbben, de a legmodernebb látványtechnikai megoldásokkal sok száz megismerhetővé is válik.

A projekt nem titkolt célja, hogy az általános és középiskolások minél jobban megismerjék a Magyar Nemzeti Múzeumot. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy olyanok most főleg olyanok jussanak be a sátorba, akik szinte soha, vagy egyáltalán nem mennek el a múzeumb szociális körülményeik miatt. Ezért a gömbben szakképzett múzeumpedagógusok is segítik az animátorokat.

Iskolás látogatóinkat megajándékozzák, és a kiállítás szóróanyagának felmutatásával 2014 végéig 20%-os kedvezménnyel látogathatják meg az MNM állandó kiállításait.

A Századok sátrának kapuja Budapesten az 56-osok (Felvonulási) térén október 19-én 10 órakor nyílik ki és minden nap 22.00 óráig tart nyitva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.