Múzeumi majális - jövőre nem ugyanitt?

Százhúsz múzeumi intézmény és megannyi kézműves várta a közönséget a Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. Az érdeklődők tömege nem is maradt el.
A zengővárkonyi tojásfestő múzeumtól a várdai Szász Endre kastélymúzeumig megannyi különleges kiállítóhellyel lehetett találkozni a múzeumkerti lombok alatt. Ferencz József ír hasonmásával most nem akadtunk össze, pedig itt volt a hírek szerint, viszont a XIX. századot többféleképpen is kipróbálhattuk. Például lehetett huszárral avagy monarchia kori polgárlánynak öltözött kisasszonnyal fényképezkedni, velocipéden gyakorlatozi, vagy a verklist hallgatni. A váci Tragor Ignác múzeum előtt egy valódi drótos tót font dróthálót egy hatalmas szilvalekváros csuporra. Mindjárt meg is tudtuk tőle, hogy a drótozás bölcsője a Rozsnyótól északra fekvő területeken volt valaha, és Rohó községben nem rég halt meg kilencvenöt évesen a drótfonás utolsó mestere, akitől maga is tanult.
Fotó: A szerző felvétele

Még régebbi korokba is belepróbálhattuk magunkat, például az egri Dobó István Múzeum vagy a visegrádi palotamúzeum standján, ahol kardot, vassisakot, talán még páncélinget is lehetett próbálni.

Felvonultak a helytörténeti gyűjtemények is. Közöttük mindig nagyon népszerűek a csepeliek, akiknél most is kiállítottak egy régi teherautót és berendeztek egy „Pannónia simogatót". Simogatták is az öreg motort elegen, mint nemzeti identitásunk fontos tárgyát.

Hasonló poénnal mutatkozott be a legnagyobb hazai múzeumi szervezet, a Pulszky Társaság nem rég újjáalakult ifjúsági tagozata. A fiatal muzeológusok egy „kis Polskit" állítottak standjuk mellé „Pulszky Fiat" felirattal, s aki megállt csodálkozni, mindjárt ki is töltettek vele egy kérdőívet a múzeumba járási szokásairól. Az eredményt hasznosítani szeretnék a jövő kiállításainak rendezésénél.

Fotó: A szerző felvétele

A majálison adta át egyébként a Pulszky Társaság Az év kiállítása és Az év múzeuma díjakat. A viszonylag kevés pályázó közül az év kiállítása a tavaly felújított Gát utcai József Attila-emlékhely Eszmélet című tárlata lett, az év múzeuma pedig a gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstára.

A húsz éves hagyományra visszanéző múzeumi majális jövőre lehet, hogy arculatot vált. Olyan elképzelésről lehetett hallani a múzeumi szakemberektől, hogy legközelebb esetleg az Andrássy úton rendeznék meg, de csak egyetlen napon és még látványosabb programmal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.