Múzeumban az Egri csillagok Sukán bácsijának iratai

Egerbe, a Vármúzeumba kerültek Sukán János kassai polgár iratai a Központi Antikvárium legutóbbi nagyárveréséről, számol be a Heves Megyei Hírlap. Sukán a dicsőséges 1552-es várvédés idején számtartó volt a várban.

A december elején megtartott antikvár árverés egyik legszebb licitje folyt le Sukán János 1582-ben készült végrendeletéért és vagyonösszeírásáért. Mint arról lapunk is beszámolt, a Gárdonyi Géza által az Egri csillagokban is megjelenített kassai polgár, Sukán János iratai jól szerepeltek, javainak összeírása például 20 ezerről 420 ezer forintig szökött.

A Heves Megyei Hírlapból kiderül, Eger városa, pontosabban a Dobó István Vármúzeum vásárolta meg a becses papírokat. Bujdosné dr. Pap Györgyi, a múzeum szakmai igazgatója szerint eddig nem volt olyan eredeti dokumentuma a múzeumnak, amely szorosan kötődik az 1552-es ostromhoz vagy annak valamely szereplőjéhez. Most már van.

A licitáláson az igazgató asszony személyesen volt jelen, s akkor is megvette volna a dokumentumot, ha a rendelkezésre álló keret fölötti összeget saját zsebből kellett volna kifizetnie. Sukánról egyelőre alig tudnak valamit, de az iratok feldolgozása után talán róla is kiderülnek életrajzi elemek. Az ostrom idején Sukán számtartó, azaz könyvelő volt, s vagyonos emberként halt meg harminc évvel később.

Mint az antikváriumtól megtudtuk, a dokumentumok egy németországi, magyar származású gyűjtőtől kerültek az árverésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.