Múzeumba kerülnek a vendégmunkások

Jugoszláv és török vendégmunkások ötven évnyi tárgyi emlékeinek gyűjtésébe kezdett a Bécs Múzeum (Wien Museum).

A bevándorlás ugyanúgy hozzátartozik Bécs múltjához, mint jelenéhez és jövőjéhez - hangsúlyozták az osztrák főváros és a múzeum képviselői, akik közösen szervezik az akciót. A beérkező tárgyak kezelésére külön munkacsoport alakult

Vida Bakondy, a projekt vezetője hangsúlyozta: a bevándorlás történetére koncentrálnak, a tárgyi emlékeket a hatvanas évektől a kilencvenes évekig bezárólag várják. Kiemelte: fontos, hogy minél előbb elkezdjék gyűjteni őket, mert félő, hogy előbb-utóbb nyomuk vész.

A szervezők példaként említettek néhány, a korszakot jól jellemző mindennapos használati tárgyat, köztük azt a jugoszláv zenéket tartalmazó magnókazettát - amelyet a nyolcvanas években egy jugoszláv bank osztogatott reklámajándékként a Bécsbe áttelepülteknek - vagy azt az Ausztriában hajdan kapható, Karadeniz nevű - amúgy Srí Lankán előállított - "török" teát, amelyet a törökök az otthon maradtak kérésére gyakran vittek haza ajándékként, mivel náluk nem lehetett kapni.

Arról még nem született konkrét döntés, hogy milyen formában mutatják majd be a beküldött tárgyakat, de a múzeum igazgatója azt sem zárta ki, hogy állandó kiállítás alapanyagát képezik majd az emlékek. (hir24)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.