Művészetek Völgye: Snétberger zenéjére örömmel didergek

A Művészetek Völgye első hétvégéje novemberszerű júliusban zajlott: három pulóverbe és farmerkabátba, plusz poncsóba meg egy pokrócba burkolózva már csak egészen kicsit fáztam a Snétberger Ferenc Trió, majd Lajkó Félix taliándörögdi koncertjén.

Három falura való állami és támogatói pénzt kapott az idén a Művészetek Völgye, amit csendben elfogadva indult július 22-én a másfél hétig zajló fesztivál. Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend között halad a szokásos fesztiváljárat, a Csigabusz, és a szervezők csak remélik, hogy jövőre újra visszacsatolhatják majd Monostorapátit, Öcsöt és Pulát.

A nyári fesztiválok halála az eső és a hideg, valamint az ötven fok a porfelhőbe torkolló szárazsággal. Noha az idei völgykezdetre az első érvényes, nem mondhatjuk, hogy üres lenne a három falu. Vasárnap délután, akárcsak a korábbi években, nehéz autóval átjutni Kapolcson.

Egy pillanatra fékezünk csak le egy kenyérlángosért. Az ételárakat – akárcsak a korábbi években – nem lehet jutányosnak nevezni, de akár 30 ezer forintba is kerülhetett volna ez a kis pörccel pakolt tészta. Az idén jóval szigorúbban veszik ugyanis a tilosban parkolásokat, mint korábban. Állítólag szombaton négymillió forintnyit büntettek a kapolcsi rendőrök.

Az egyik legsztárcentrikusabb napra érkeztünk. Persze ne a tévécelebekre gondoljanak, hanem olyan neves alkotók-művészek felbukkanására, mint például Konrád György író, Kányádi Sándor költő, és ha csak annyit hallottam volna, amennyit Snétberger Ferenc triójával zenélt és ahogy utána Lajkó Félix muzsikált, már megérte volna a Balaton-felvidékre utazni. Fotók bizonyítják a köztársasági elnök vasárnapi felbukkanását is, de vele nem futottunk össze. Ahogy a Kaláka udvarbeli Hangzó Helikon-koncertre sem jutottunk el, bármennyire szerettünk volna. A Kaláka-Kosztolányi című műsorba a Katona József Színház igazgatóját, Máté Gábor színész-rendezőt hívta el a zenekar.

Műsoruk alatt ugyanis a Palya-udvarban üldögéltünk, ahol a Momentán Társulat improvizált – ahogy szokta, a közönséget bevonva, sőt magát a Művészetek Hölgyét, azaz Palya Beát is. Ott találkoztunk újra azokkal a fiatalokkal, akik Dörögdről Kapolcsra menet stopposként felvettek. Itt derült ki róluk – bele is kerültek egy rögtönzött zenés versbe –, hogy egy református ifjúsági közösség tagjai. A kocsiban csak annyit mondtak: momentán improvizálni sietnek.
 

Kapolcs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.