Művészet a tavon

Hétfőtől láthatók és akár körbe is csónakázhatók az Art on Lake - Művészet a tavon című kiállítás "úszó szobrai" a Városligeti-tavon; a magyar EU-elnökség kiemelt kulturális programjaként a Szépművészeti Múzeum által megrendezett vízi tárlat 15 ország 26 művészének munkáit vonultatja fel.

A Szépművészeti Múzeum három éven át készült erre a projektre, melyhez hasonló valószínűleg még nem volt máshol a világban - szólt az előzményekről a kiállítás helyszínén tartott hétfői sajtótájékoztatón az intézmény főigazgatója. Baán László hozzátette: tizenegy évvel ezelőtt, a millennium tiszteletére már volt szoborkiállítás a tavon, akkor azonban csak magyar művészek munkáiból válogattak.

A főigazgató közölte: a 35 ezer négyzetméteres vízfelületen elterülő kiállítást 500 ezer euróból rendezték meg, a magyar állami támogatás ennek 80 százalékát tette ki.

Papp-Váry Borbála kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár és Balatoni Monika, a Hungarofest kreatív igazgatója a soros Magyar EU-elnökség kulturális programsorozatára kitérve elmondták: Londontól Brüsszelen át Budapestig az elmúlt hónapokban csaknem 100 kulturális rendezvény mutatta be az ország értékeit.

Mint Jerger Krisztina kurátor felidézte, az "úszó szobrok" koncepciója Pán Mártától származik, a képzőművész azonban - akárcsak Néray Katalin kurátor - már nem érte meg az Art on Lake megnyitóját, a rendezők ezért előttük is tisztelegnek a kiállítással.

A Városligeti-tavon látható műalkotások többsége kimondottan erre az alkalomra készült, négyötödüket a helyszínen szerelték össze a művészek.

"Néhány mű készen érkezett, ezekről tudtuk, hogy ide valók, de a legtöbb művészt mi kértük fel. Az előkészületek során nemcsak az egyes művekre, de arra is tekintettel kellett lennünk, hogy végül az összkép is harmonikus legyen" - fűzte hozzá Alexander Tolnay kurátor.

A szabadtéri tárlaton így a francia Anne és Patrick Poirier, a spanyol Susana Solano és Jaume Plensa, a német Günther Uecker, Via Lewandowsky és Willi Weiner, a román Daniel Knorr, a cseh Kristof Kintera és Jirí David, a szlovák Erik Binder, az angol Heather Allen, a finn Tea Mäkipää és Halldor Ulfarsson, a holland Laurens Kolks és Paul Segers, az osztrák Brigitte Kowanz és Joseph Bernhardt, az olasz Mimmo Roselli, a lengyel Magdalena Abakanowicz és Krzysztof M. Bednarski, a belga Gert Robijns, a szlovákiai Németh Ilona, illetve a magyar El-Hassan Róza, Kelemen Zénó és Kicsiny Balázs munkái láthatók, a rendezők beillesztették továbbá az anyagba Pán Márta N.N.111. című, a múzeum gyűjteményéhez tartozó víziszobrát is.

Az Art on Lake szeptember 4-ig ingyenesen tekinthető meg a partról és a Millenniumi-hídról, de az érdeklődők délelőtt 10-től sötétedésig akár csónakokat is bérelhetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.