Muri a mélyben

Reneszánsz maskarás mulatságot rendeznek a Budai Várban, Magyarország egyetlen reneszánsz pincemúzeumában a hétvégén. Lesz reneszánsz játék, reneszánsz előadás, tárlatvezetés, zene, tánc, hejehuja, de főleg persze bor lesz, a helyszín ugyanis lényegében egy borkatakomba.

Farsang idején a főúri udvarokban, a városokban és a falvakban is megünnepelték a tavaszvárás ősi, pogány szokásokból táplálkozó ünnepét. A húsvét előtti negyvennapos böjt féktelen mulatozások, evés, ivás, lakodalmak, disznótorok időszaka volt, amely az egyház tiltásai ellenére is túlélte az elmúlt századok viharait, és megérte a 21. század elejét is. 

Magyarország számtalan történelmi helyszínén megünneplik a tél végét és a tavasz közeledtét jelző farsangot, a eneszánsz pincemúzeum is számos programmal várja az érdeklődő családokat: mese, játék, a múzeum izgalmas földalatti pincerendszerének bemutatása, és Magyarország legkiválóbb borai szerepelnek az ünnepi programkínálatban.

Szombaton kora délután Mátyás-korabeli reneszánsz farsanggal indul a folyam, a Budapesti Történeti Múzeum közreműködésével, később farsangi maszkokat lehet készíteni, még később bórkóstolót tartanak, sommelier eligazításával, aztán farsangi köszöntők, népdalok lesznek hallhatók, végül pedig a Görömbő Kompánia zenés-mesés-táncos, interaktív előadását nézhetik meg az egybegyűltek. A rendezők - a Mátyás-farsang kivételével - vasárnap is ugyanezt kínálják.

A két napos felhozatalt középkori játékokkal (malom, sakk, kockajátékok, ördöglakat,stb.), borfelismerő versennyel és tárlatvezetéssel színesítik a szervezők.

 

 

A reneszánsz szekértolói
A reneszánsz szekértolói
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.