Murakami a célegyenesben

A Kiotóban született Murakami Harukit tartották az utóbbi években az egyik legesélyesebbnek az irodalmi Nobel-díjra. Ha idén ő kapná az elismerést, akkor a magyar olvasóknak csak fel kellene nyúlniuk a polcra, hiszen a Geopen kiadó jóvoltából valamennyi regénye olvasható már magyarul. Ez összesen tíz címet jelent, plusz a nagy port felvert trilógia, az 1Q84. Idén novemberben Köddé vált elefánt címmel jelenik egy novellagyűjteménye.
Petr Josek / Reuters
– Mi még csak találgatjuk, hogy mit jelent egy Nobel-díjas szerző gondozása, de az látszik, hogy egy más ismert szerző jutalmazása robbanásszerű érdeklődést vált ki az olvasókból – magyarázta Babucs Éva, a Geopen kiadó igazgatója. Ilyenkor háromszor, ötször, de akár még többet is eladnak a szerző műveiből, mint máskor. Erre egyetlen más nemzetközi díj sem képes. A hír és a publicitás hatására minden kereskedő fő helyre teszi ki a boltban a már megjelent műveket. Ez a hatás csak akkor marad el, ha a díjazott szerző ismeretlen a magyar olvasók előtt. Ilyen volt a 2012-es győztes, Mo Jen, akinek csak rá egy évre jelent meg egy regénye (Szeszföld), amikor már elmúlt az elismerés felhajtóereje.

Az utóbbi éveket inkább az jellemezte, hogy a kihirdetés pillanatában alig volt ismert a magyar átlagolvasó előtt a nyertes szerző. Herta Müllert, Doris Lessinget, vagy Le Cléziót is utólag fedezhették fel a hazai olvasók, mérsékelt sikerrel. A svéd költő, Tomas Tranströmer is csak a díj hatására duplázhatta meg magyar kötetei számát: 2012-ben két cím csatlakozott a hetvenes években és a kétezres évek elején kiadott művekhez. Csak Mario Vargas Llosa és Alice Munro mondhatta el magáról, hogy nagyobb olvasótábora volt a már díj pillanatában is.

Murakami, ha nyerne, akkor a magyar kiadója azt a nem mindennapi győzelemmel is jobban dicsekedhetne, hogy legutóbbi regénye, A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei hamarabb jelent meg magyarul, mint angolul. Ráadásul a borítókra olyannyira érzékeny szerzőnek annyira megtetszett a hazai grafika, hogy annak elemei az angol kiadásban is visszaköszöntek.

A magyar Haruki rajongó klub 1600 tagot számlál a legnagyobb közösségi oldalon, és a Geopen által szervezett szerzői esteken is masszív az olvasók jelenléte. Babucs Éva szerint már az életkora is Haruki mellett szól idén: a Nobel-díjasok átlagéletkora ugyanis 63 és 65 közé esik, a '49-ben született író pedig idén töltötte a hatvanötöt.

Az öt legfontosabb nemzetközi irodalmi díj:

A Neustadt Nemzetközi Irodalmi Díjat (kétévente ítélik oda, 50 ezer amerikai dollár)
A Franz Kafka-díj (évente, 10 ezer dollár)
A Jeruzsálem-díj (kétévente, a díjazottak másoknak ajánlják fel)
A Nemzetközi Man Booker-díj (kétévente, a legjobb angol nyelven is megjelent regénynek, 60 ezer font)
A Frankfurti Goethe-díj (háromévente, azoknak, akik méltók Goethe szellemiségére, 50 ezer euró)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.