A rabbi macskája és a többiek

Minden eddiginél bővebb tájékozódást kínál az animációs műfaj legfrissebb nemzetközi alkotásairól az idei Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelyet Bécsben és Budapesten vasárnapig azonos programmal rendeznek meg.

A Budapesten az Uránia és a Toldi moziban, Bécsben a Topkino-ban zajló eseménysorozat versenyében 30 európai rövidfilm és – újdonságképpen – 9 egész estés animációs film is látható, utóbbiak a világ minden tájáról érkeztek. A nagyfilmek között lesz a műfaj legrangosabb seregszemléje, az Annecy Fesztivál idei fődíjasa: A rabbi macskája. A vallási témájú komédia a francia Joann Sfar híres, Algériában játszódó képregényének földolgozása (a szerző társrendező Antoine Delesvaux oldalán). A történet persze nemcsak macskáról szól, hanem rávilágít arra is, hogy a huszadik század elején zsidó kisebbség is élt a muszlim többségű, francia irányítású afrikai gyarmaton.

A franciák egy másik „macskás” filmmel is beneveztek. Az Egy macska kettős életének hőse, Dino nappalait a Zoé nevű kislánnyal tölti, éjszaka viszont egy hivatásos tolvajjal együtt portyázik a párizsi háztetőkön. Két nagyfilmmel versenyeznek a csehek is: egy lélektani thrillerrel (Alois Nebel), és a csípős humorú Fimfárum-sorozat harmadik részével (Három az igazság). A mezőnyben ezen kívül japán, angol és amerikai produkció indul, és lesz magyar ősbemutató is: Jankovics Marcell két és fél órás Madách-adaptációja, Az ember tragédiája, melyet vasárnap este hatkor tűznek műsorra az Uránia dísztermében.

A fesztivál programja pénteken Animált éj címmel filmkülönlegességeket kínál, a Világpanoráma keretében pedig jeles rendezők frissen készült művei láthatók. A többi között bemutatják a Nyócker! készülőben levő térhatású remake-jének első részleteit is. A nemzetközi rövidfilmes zsűri szombaton este Budapesten hirdet eredményt, az egész estés mezőny eredményhirdetése hétfőn lesz Bécsben.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Jelenet az Egy macska kettős élete című filmből
Jelenet az Egy macska kettős élete című filmből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.