Mulatság a százéves házakban

Az évszázados budapesti épületek nyitott hétvégéjét, a Budapest100-at az idén is az év századik napjához közel eső hétvégén, április közepén szervezik meg. Lesznek minikoncertek, gépészeti kuriózumok bemutatója és persze torta is. A szervezők március 20-ig várják a csatlakozókat.

A Budapest100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program. Elindítója az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ.

Levéltári kutatások alapján az idén mintegy 250 budapesti épületet tekinthetünk százévesnek, térképes listája megtalálható a program honlapján:
www.budapest100.hu/epuletek/2012

Közülük már megközelítőleg negyven épület részt vesz az eseményen. Sok lakóközösség döntött arról, hogy április 14-15-én egy hétvégére kinyitja kapuit, és engedi a nagyközönségnek, hogy körülnézzen az évszázados falak között. Sőt, több helyen a lakók programmal is várják az érdeklődőket.

Csodálatos panorámák, nagypolgári épületek gépészeti kuriózumai tárulnak elénk, a szervezők kedvence: egy központi porszívórendszer. Akad, aki a házban egykor élt hírességnek állít emléket vagy éppen minikoncertet ad a gangon, vetítést szervez a hatalmas tűzfalra, egyikük még tortát is süt a jeles eseményre.

A Budapest100 programmal a lakóközösségeken túl az idén százéves intézményeket is megkeresték a szervezők. Igent mondtak többen, igazi gyöngyszemek például a Lajta Béla tervezte építészeti különlegességek: mint például a Vas utcai Széchenyi Szakiskola és a Rózsavölgyi Zeneműbolt. A Katona József Színház, a Kolibri Színház és a Külügyminisztérium különleges programokat készítenek elő. További érdekesség: először szemlélődhetünk turistaként a Legfelsőbb Bíróság Markó utcai épületében. A támogatóként is a kezdeményezés mögé álló OTP Banknak pedig több százéves épületében virtuális sétát tehetünk.

Március 20-ig várják a százéves házak és intézmények csatlakozását a városi születésnaphoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.