Műcsillagok a tatai csillagvizsgálóban

Interaktív csillagászati múzeummá és észlelőközponttá alakítja a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezete a tatai Posztoczky Károly csillagvizsgálót, amelyet a lerombolt erdőtagyosi obszervatórium helyett építettek 1973-ban. Borult időben a kupola belsejére lézerrel műcsillagokat is vetítenek.

A fejlesztés után akár nappal és felhős időben is szerezhetnek csillagászati élményeket az ide látogatók, a fejlesztésekre a TIT közel ötmillió forintot nyert a Norvég Civil Alaptól - mondta el Kovaliczky István, a szervezet elnöke kedden az MTI-nek.

Az épület földszintjén Posztoczky Károly amatőrcsillagász 1900-as évekből származó műszereivel berendezik a névadó dolgozószobáját. Más múzeumokkal ellentétben itt nem tilos, hanem ajánlott lesz, hogy a látogatók kézbe vegyék a kiállított tárgyakat és csillagászati méréseket végezzenek. Borult időben a kupola belsejére lézerrel műcsillagokat vetítenek, így szintén végezhetők mérések.

Megerősítik a főtávcső tartószerkezetét, mely így több látogató esetén is remegésmentes képet ad és a TIT beszerzett egy hidrogén-alfa szűrőt, mellyel könnyen megfigyelhetők a napfoltok és kitörések. Ilyen műszerekkel eddig csak Baján és az MTA debreceni obszervatóriumában találkozhatott a közönség.

Posztoczky Károly eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épület 1950-ben telekkönyvi tévedés miatt a Környei Állami Gazdaság tulajdonába került, lerombolták és elhordták építőanyagnak.
A műszereket, könyveket és fényképeket halála után a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a megyei TIT kezdeményezésére Tatán csillagvizsgálót építettek, melyet 1973-ban nyitottak meg.

A szervezet szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart az érdeklődőknek, melyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.