Móricznak szeretettel másfél millióért

Alig valamivel több, mint egy óra alatt, 48 millió forintos összleütéssel tartották meg pénteken este a tavaszi szezon legkurrensebb könyvárverését, a Központi Antikvárium 135. aukcióját, amelynek összleütése végül jóval elmaradt a tavaly karácsony előtti árverés százmillió forint feletti rekorderedményétől.
Rekorddöntést most senki sem várt. Az összkikiáltási ár 51 millió forint volt, az összleütés eredménye pedig 48 millió. Bálinger Béla, az antikvárium vezetője elmondta: az eredményt befolyásolta, hogy a 199 darabos műtárgylista néhány csúcsdarabja nem kelt el. Például a legmagasabb árú tétel, egy 8 millió forintról induló XIII. századi kódex sem. Erre több külföldi vevő is akadt volna, mivel azonban védett irat, nem talált gazdára. Nem kellett az a négymillióért kikiáltott Horatius-kötet sem, amely feltehetően Petőfi Sándoré volt, legalább is névbeírása többször szerepel a kötetben.

Nyolcszázötvenezret fizettek viszont egy Madách-levélért (ha nem védett, jóval magasabb áron ment volna el), 260 ezret egy Ady által írt képeslapért, 110 ezret egy Tóth Árpád-levlapért. A legnagyobb emelkedést egy eddig ismeretlen XVIII. század eleji könyv, egy fonetikus román nyelven kinyomtatott katekizmus érte el 30 ezer forintról 400 ezerre, de szépen emelkedett a Kós Károly könyvtárából származó Kalotaszeg című kötet is, Kós négyoldalnyi, gyöngybetűs bejegyzésével, 150-ről 800 ezerre.
Néhány különleges dedikált kötet is viszonylag magas árat ért el: József Attila Fedák Sárinak ajánlott Külvárosi éje 800 ezerért, a Móricznak 1936 karácsonyán dedikált Nagyon fáj! pedig 1,5 millióért talált gazdát.

Dedikált Radnóti-kötetek is szerepeltek az aukción, még a Gyarmati Fanni-hagyatékból. Egy Radnóti által jegyzetelt Toldi zsebkiadást 420 ezer forintért nyert el valaki, a Lábadozó szél egy példányát dedikálva 300 ezerért ütötték le.

A csúcslicitek közül: egy első kiadású Werbőczy Tripartitum kétmillió forintos kikiáltási áron, a régi Magyarország egyik legnagyobb, leglátványosabb térképe, az 1769-es úgynevezett „Nagy Müller" 3,6 millióért kelt el. Ez volt a legmagasabb leütés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.