Monty Python vigyoratórium az Arénában

Hivatalosan vígoratórium, de a jókedv máris átírta a műfaji megnevezést, e szerint: május 31-én a Papp László Budapest Sportarénában mutatják be Eric Idle és John Du Prez Nem a Messiás című zenés színpadi művét, vigyoratóriumát, amely a Monty Python csoport Brian élete című kultuszfilmje alapján készült.

A film színpadi változatát egy 100 tagú kórus, valamint a Dohnányi Zenekar kíséri. A főbb szerepekben: Janza Kata, Homonnay Zsolt, Hajdu Steve, Galla Miklós, Heiter Melinda, Pintér Dömötör és maga a szerző, Eric Idle. A komikus-színész, a Nem a Messiás mellett a Madách Színházban nagy sikerrel játszott – Tony-díjat is nyert – Spamalot musical társszerzője, most először jár majd Magyarországon.

A darab premierjét 2007-ben tartották a kanadai Luminato Művészeti Fesztiválon, majd két évvel később, 2009 októberében a londoni Royal Albert Hallban mutatták be óriási sikerrel a Monty Python 40. születésnapja alkalmából, a BBC Szimfonikus Zenekarának és kórusának, valamint a Monty Python még élő tagjainak a közreműködésével. Legutoljára a New York-i Carnegie Hall közönsége tapsolhatott a műnek.

A napokban megkezdődtek a mű énekes összpróbái, az elsőn, amely különösen jó hangulatúra sikeredett, a sajtó képviselői is jelen lehettek. És a szólisták, valamint az újságírók mellett természetesen ott volt Szomor György rendező, valamint László Sándor producer is. Elmondták: a valamennyi résztvevőt mozgósító színpadi összpróbákra csak a bemutató előtti héten kerül sor, mert a hatalmas stábnak nehéz lenne bárhol helyet találni, és idejüket sem könnyű egyeztetni. De mert zenés darabról van szó, a legfontosabb, hogy valamennyi szereplő jól megtanulja a rá osztott dalokat, és ahogy az első énekes próbát hallgattuk, úgy tűnt: ebben nem is lesz hiba.

Hétfőtől egyébként Budapestre érkezik, és bekapcsolódik a próbafolyamatba a darab zenéjét szerző John Du Prez, az előadásra pedig megérkezik a másik szerző, előadó Eric Idle is ¬– akinek az eredeti darabban játszott szerepét a magyar előadásban Hajdú Steve alakítja –, de, hogy Idle a magyar előadásban pontosan mit fog csinálni, az most még titok.

Megtudtuk azt is, a vigyoratórium a fővárosi premier után országos turnéra indul: Debrecen, Veszprém, Pécs, Győr, Szeged és Sopron közönsége is láthatja az előadást

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.