Monodráma Faludyról a Tabán Kinotékában

Rendhagyó irodalom- és történelemórának is beillő előadást állított össze Faludy György életéről Turek Miklós, melyet szeptember 23-án mutat be a Tabán Kinotékában.

A József Attilánál mindössze öt, Radnóti Miklósnál egy esztendővel fiatalabb költőt kortársunkként emlegetjük. Ez a tény igazán izgalmas gondolatokat indít el a sors és az egyéni vállalások kérdésében – írja Turek. - Faludy két alkalommal is emigrált hazájából. Először a fasiszta diktatúra elől menekült, majd pár évvel később a kommunista diktatúra kényszerítette országa elhagyására. Bejárta, belakta a fél világot. Élt Párizsban, Marokkóban, New Yorkban, Torontóban, Máltán és még sorolhatnánk.

Még életében bekerült az Encyclopedia Britannicá-ba, parkot nevezett el róla a kanadai állam Torontóban és egyes források szerint irodalmi Nobel-díjra is jelölték az ’50-es években. De ki volt ez a világfi, akiről az átlag magyar ember annyit tud, hogy nem hordott zoknit, 60 évvel fiatalabb feleséggel bosszantotta az irigyeit és az irodalomban jártasabbak azt is, hogy Francois Villon költészetét ő tette ilyen népszerűvé Magyarországon átköltéseivel.

Turek Miklós monodráma sorozatának következő darabja József Attila utolsó éjszakájáról szól majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.