Az RTL Klub és a TV2 12 év után szóba állt egymással

A kereskedelmi tévék megegyeztek az ORTT-vel a kibeszélő show-król. „Négyparancsolatot” fogadtak el. Eszerint 1. Tilos verekedni. 2. Tilos káromkodni. 3. Tilos kiskorút negatív színben feltüntetni. 4. Tilos eltérni a német szabályoktól.

Ma tárgyalt az RTL Klub és a TV2 az Országos Rádió és Televízió Testülettel a délutáni beszélgetős műsorokról. A médiahatóság nagyon komoly büntetést helyezett kilátásba, de előbb egyeztetésre hívta a két kereskedelmi csatorna képviselőit.

A közlemény szerint „ezen konzultáció alkalmával ismertették egymással a felek az említett műsorokkal kapcsolatos szakmai véleményüket. Mint ismert, 2009 tavaszán a televíziók közötti élesedő nézettségi verseny hatására a délutáni talkshow-k tartalma és az azokban alkalmazott megvalósítási módok jelentősen megváltoztak. Ez a változás az ORTT szerint és a műsorszolgáltatók szerint sem kívánatos, noha nézettségi szempontból indokolható volt."

A társaságok külön kiemelik, hogy az ügy kapcsán - 12 év után - képesek voltak egymással tárgyalásokat folytatni, sőt megegyezni (!) „annak érdekében, hogy orvosolják a kialakult helyzetet, és lefektessék azokat a szabályokat, amelyeket a jövőben az érintett műsorokkal kapcsolatban magunkra nézve kötelező érvényűnek fogadunk el."

Ezek a szabályok a következők:

„A délutáni talkshow- k sugárzásakor vállaljuk, hogy a jövőben:

1. Mellőzzük a nyílt színi, a stúdióban történt verekedés bemutatását.
2. A stúdióban elhangzó durva káromkodásokat képben és hangban egyaránt felismerhetetlenné tesszük.
3. Kiskorú személyeket súlyosan negatív kontextusban még törvényes képviselőjük hozzájárulása esetén sem szerepeltetünk.
4. Szeptember folyamán belső szabályaink közé illesztjük a német magán-tévétársaságok a nappali talkshow műsorokra vonatkozó önkéntes magatartási alapelveit.

A már megítélt és a kilátásba helyezettnagyon szigorú büntetéskről információink szerint nem tárgyxaltak az ORTT képviselőivel, de az RTL Klub közleményének végén szerepel a következő kitétel:

„Egyben felkérjük az ORTT-t, hogy mérlegelje a társaságunkra kirótt 12 órás adásfelfüggesztésről szóló határozat megváltoztatását, különös tekintettel arra a tényre, hogy az ORTT a Testülettel folyatott konzultáció során a kivételesen súlyos szankció alkalmazását éppen azzal indokolta, hogy arra szeretné ösztökélni a műsorszolgáltatókat, hogy változtassanak a szóban forgó műsorok készítésének napi gyakorlatán."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.