Moldvának, Balkánnak egy a hangja

A moldvai csángó magyarok kultúrája és a Balkán hangjai várják a népzene és néptánc kedvelőit péntektől vasárnapig a fővárosi XII. kerületi művelődési központban, a Tündérkert idei programsorozatán. A szervezők kétezer érdeklődőt várnak.

A moldvai csángó magyarok kultúrája és a Balkán hangjai várják a népzene és néptánc kedvelőit péntektől vasárnapig a fővárosi XII. kerületi művelődési központban, a Tündérkert idei programsorozatán

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A rendezvény célja, hogy olyan programokat biztosítsanak az érdeklődőknek, ahol a különböző népek kultúráját a zenei és táncos programokon túl egyéb oldalról is megismerhetik, legyen szó  gasztronómiáról, kiállításokról, filmvetítésekről vagy néprajzi előadásokról. A Tündérkert középpontjában idén is a csángóság kultúrája áll, de most nem a vidéki zenekaroké a főszerep, hanem a központban kéthetente táncházat tartó, fennállásának 15 éves jubileumát ünneplő Zurgó együttesé.

A moldvai csángó muzsikát játszó együttes színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal ünnepel pénteken este. A színpadi műsorban felcsendülnek a zenekar korábbi legemlékezetesebb számai mellett új  dalok is, s láthatók lesznek az együttes szakmai munkájának különleges szeletét jelentő, táncegyüttesekkel közösen készített  koreográfiák is. Fellép többek közt a budapesti Válaszút Táncegyüttes, a csongrádi Alföld Táncegyüttes, a jászberényi Jászság Népi Együttes, valamint Fülöp Attila és barátai. A színpadi műsor után akik bírják, a táncházban hajnalig rophatják a moldvai  táncokat, a talp alá valót a Zurgó mellett a Fanfara Complexa fújja.

Szombaton a Balkán Hangja című rendezvény várja a más népek kultúrája iránt is érdeklődőket. A Balkán Hangja Egyesület által szervezett programnak minden évben más balkáni nemzetiség a kiemelt vendége. Idén a bolgár, szerb, román és görög zene-, valamint tánckultúra hazai előadóin kívül Görögországot ismerhetik meg a  látogatók. A színpadi műsor után hajnalig nemzetiségi táncházakban szórakozhat a közönség és az elmaradhatatlan balkáni gasztronómiai  kóstolókon fogyaszthatnak a specialitásokból.

Vasárnap délután kézműves foglalkozások, a Tündök együttes gyermektáncháza, Csoma Gergely moldvai csángók varázslásairól és gyógyítási szokásairól szóló néprajzi előadása és Novinszki Tamás Külső-Rekecsinről szóló, Húsvét Moldvában című dokumentumfilmje színesíti a programot. A Tündérkert záróakkordjaként az idén első  lemezét megjelentető moldvai és gyimesi muzsikát játszó Mokányos lemezbemutatója és táncháza ígér kikapcsolódást. A rendezvény három napján nagyjából kétezer látogatót várnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.