„Modern magyar művész ilyen nyilvánossághoz talán sosem juthatott Londonban"

A patinás londoni kiállítóhely, a Somerset House adott helyet a festőként és animációs filmesként ismert Kovásznai György több mint 200 művének a hétvégén, március 3–5. között.
A látogatók teljes képet kaphattak az 1983-ban, 49 évesen elhunyt magyar alkotó sokrétű munkásságáról. „Modern magyar művész ilyen léptékű nyilvánossághoz talán sosem juthatott Londonban" – mondta lapunknak Makra Csaba, a kiállítást rendező Kovásznai Kutatóközpont Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A tárlat előtt, február 28-án egy vasárnapi szimpoziont is tartottak a szomszédos Courtauld Intézet előadótermében, ahol Kovásznai életművét a világhírű, dél-afrikai animációs képzőművész, a vele rokon látásmódú és hasonló technikával alkotó William Kentridge méltatta.

Sarah Wilson, a Courtauld Intézet professzora szerint „különleges párbeszéd alakult ki a magyar Kovásznai expresszív figurális festményei és a háború utáni brit festészet egyik legnagyobb alakjának, Frank Auerbachnak a Tate Britainben épp most látható művei között". De brit nézőként úgy látta, a Monty Python vizualitása és szellemisége is közel állt Kovásznai korai animációs műveihez. Ami nem is csoda, hiszen Kovásznai a legendás Pannonia filmstúdió munkatársaként dolgozott, itt készítette híres, egyedi festményanimációit.

A tárlaton jelen voltak angol múzeumigazgatók is, továbbá a bázeli vásár filmszekciójának kurátora, illetve a pekingi kortárs művészeti központ igazgatója. Vagyis több szálon indult el az építkezés Kovásznai sikere, további nemzetközi, akár tengerentúli kiállítások érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.