MMA-s felvidéki szobrász kapta meg a Vaszary-villát

A tatai önkormányzat a Vaszary János festőművész egykori villájában biztosít alkotóházat és lakhelyet Nagy János felvidéki szobrásznak, aki alkotásait az önkormányzat tulajdonába adja – erről döntött a tatai képviselő-testület szerdai ülésén.
Az előterjesztés szerint az önkormányzat korhű módon felújítja tulajdonában lévő, hosszú ideje üresen álló Vaszary-villát. Az 1910-es évek elején épült, copf stílusú épület felújítására a város korábban csaknem 14 millió forintot nyert pályázaton, és idén hasonló összegű önerővel járul hozzá a munkálatokhoz.

A város megállapodást köt az idén 80 éves Nagy János szobrászművésszel, hogy számára haszonélvezeti jogot biztosít a Vaszary-villára, a művész pedig lakhatásának fejében az önkormányzat tulajdonába adja műveit, amelyekről katalógust készítettek.

A Vaszary-villa az Angolpark legkorábbi épülete, tervezője Toroczkai Wigand Ede. A ház falán emléktábla jelzi, hogy itt élt és alkotott Vaszary János festőművész 1912-től 1939-ig.

Nagy János szobrász- és éremművész 2005 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 1984 óta Felvidéken, a Komárom közelében lévő Hetényben él. Köztéri alkotásai Szlovákia déli vidékein a magyarok által lakott területeket díszítik. Motívumkincseit a keresztény vallásosságból, az irodalomból, a történelemből, a hellenisztikus kultúrából és saját indentitás-kereséséből merítette. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.