Mixtura picturalis

Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész munkáiból nyílik tárlat február 20-én az OCTOGONart Galériában. a mester témái geológiai vagy kulturális rétegekként rakódnak egymásra. Életműve témák füzére, amelyek olykor látszólag élesen elkülönülnek, láttatva tematikai, stilisztikai és technikai sokszínűségét, de valójában egymásba illeszkednek.

Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, a Képzőművészeti Egyetem rektora, a Művészeti Anatómia, Geometria és Rajzi Tanszék vezetője, valódi „tudós festő", pictor doctus: munkásságában összefonódik a művészeti és tudományos attitűd, művészetének hajtóereje a megismerési szándék, a tudományos érdeklődés. Alapvető festészeti, vizuális problémákat jár körül, a látást, a térarányokat, a különböző nézőpontok látványmódosító hatását vizsgálja egyúttal autonóm művészi, esztétikai értékű műveiben.

Kiemelkedő jelentőségű tavalyi kaposvári kiállítása alapján (Időugrás, 2008., Vaszary Képtár, Kaposvár, kurátor: Muladi Brigitta) most az OCTOGONartban főként három sorozatból láthatók munkái. Kék vár-látképein sajátos rendszerben változtatja a színeket, előszeretettel alkalmazza a divizionizmus módszerét. A Gorsium-sorozat darabjain a római falfestmények felidézésével eklektikusan vizsgálja az emberi testet. A figurális, dekoratív és architekturális elemek (térbeli csendéletek, épülettöredékek, aktok, a képszélen végigfutó mustra és a geometrikus, íves mezők) a falfestmények mintájára töredékként rajzolják ki a festett felület kompozícióit. Most is a történelmi idővel szembesülünk, csakúgy, mint magával a festészettel, mely mindig képeinek témája. A térarányok torzulásait plasztikus igényű munkáin, gipsz- és bronzreliefjein vizsgálja.

Kőnig Frigyes témái geológiai vagy kulturális rétegekként rakódnak egymásra. Életműve témák füzére, amelyek olykor látszólag élesen elkülönülnek, láttatva tematikai, stilisztikai és technikai sokszínűségét, de valójában egymásba illeszkednek.

Az I. kerület Várfok utca 7-9.-ben megnyílt kiállítás március 13-ig látható, keddtől péntekig délelőtt tíz és este hat között.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.