Mit mondott Tarr Béla Berlinben?

A berlini Der Tagesspiegel „A kormányzatnak kell mennie. Nem nekem” címmel közölt interjút szombaton a Berlinálén a zsűri nagydíjával kitüntetett filmrendezővel, Tarr Bélával. Az írástól először a Magyar Producerek Szövetsége határolódott el, később a nyertes filmet Magyarországon forgalmazó MOKÉP is, végül maga a rendező.

– Az írás stílusa nem az én stílusom. Sem harcolni, sem vitatkozni, sem érvelni nem szoktam ilyen módon. Nagyon megalázónak tartom, hogy mindez bekoszolja filmünk sikerét és fogadtatását, és napi politikai szintre süllyeszti le – fogalmazott közleményében Tarr Béla, aki magyar filmesként A torinói ló című alkotásáért az utóbbi húsz év legjelentősebb szakmai elismerését vehette át a 61. berlini nemzetközi filmfesztivál zárógáláján. A Der Tagesspiegel című német napilap online kiadása a szombat esti gála után rögtön, másnap pedig a print verziójában is leközölte a rendezővel készült interjút, mely hatalmas indulatokat korbácsolt.

A neves filmes az újság hasábjain kifejtette, hogy magát szabad embernek tekinti, aki azonban „olyan országban él, amely már nem szabad”. Szavai szerint Magyarországon jelenleg az zajlik, amit Németországban „Kulturkampf”-nak neveznek. A kormányzat utálja az értelmiségieket, mert azok liberálisak és ellenzékiek, sőt hazaárulóként szidalmazzák is őket. Arra a kérdésre, hogy játszik-e a gondolattal, hogy külföldre megy, Tarr válasza az volt: a kormánynak kell mennie, nem neki.

A díjnyertes Tarr-film forgalmazója, az állami tulajdonú MOKÉP igazgatója, Gulyás Balázs vasárnap A mi Bélánk című közleményében elhatárolódott Tarrtól. Állítja, hogy a filmes valótlanságokat és képtelen vádakat állít az interjúban, mellesleg a Tagesspiegel komolyságát is megkérdőjelezi. A szakember még azt is megjegyzi, hogy Tarr „buta” nyilatkozatával az egész életművét zúzhatja most porrá. Mindenesetre a MOKÉP magától A torinói lótól nem zárkózott el, ahogy Gulyás Balázs fogalmazott lapunknak: a film forgalmazását szigorúan szakmai kérdésként kezelik, így márciusban a mozikba kerül.

Tarr Béla díja kapcsán hétfőn a Magyar Producerek Szövetsége is megszólalt. A Kálomista Gábor aláírásával kiadott közleményben kérik Tarr Bélát, hogy minden nemzetközi fórumon erősítse meg: szigorúan vett magánvéleményét adta elő. Szőcs Géza kulturális államtitkár a Hír TV vasárnap esti, Kontraszt című műsorában ugyanakkor eképpen reagált az írásra: „Nagyon örültem Tarr Béla díjának, telefonon gratuláltam neki. Azt tudtam meg, hogy nem szó szerint azokat mondta, amiket a Tagesspiegel a szájába adott. Ezt nekem bizalmasan mondta el, nem tudom, hogy korrekciót kér-e. Tarr szerint a megjelentek szöges ellentétben állnak mindazzal, amit nyilatkozott”.

A cikk írója, Jan Schulz-Ojala, aki tudomásunk szerint hangfelvételt is készített az interjún elhangzottakról, telefonon lapunknak elmondta: Tarr Béla szavait nem kommentálják és nem közölnek helyreigazítást.

Ami biztos: A torinói ló Tarr legradikálisabb filmje
Ami biztos: A torinói ló Tarr legradikálisabb filmje
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.