Mit látott Árpád a Vereckei-hágóról?

Magyarország története. Zivataros évszázadok az m1-en címmel tudósít vasárnap kezdődő új műsoráról a köztelevízió. A sorozatot a legújabb technikával nagyfelbontású (HD-) rendszerrel rögzítették. Így a régi típusú készülékeken alul-felül fekete csík lesz látható.

A magyar nemzet történetét bemutató HD-filmsorozat gyártásába kezdett a köztévé. Az április 26-án, az m1-en látható első adásban a honfoglalás korát idézi meg Nagy György műsorvezető és a korszak szakértője, Fodor István régész. Az Úton a haza felé című első epizód bemutatja az államalapítás korának megőrzött vagy rekonstruált emlékeit, legfontosabb helyszíneit, megidézi mondakincsünket, nyomába ered ősi szólásainknak, és bemutatja a legújabb kutatási eredményeket is. Fodor István a Vereckei-hágónál mesél Árpád népének útjáról.

A köztévé sem tud elmenni a bulvár kérdései mellett, ezt mutatja a műsorvezető beharangozója: „Kézbe vesszük az első magyar pénzérmét, a Szent István kardjának és a Lehel kürtjének tartott tárgyakat. Történelmi legendákat cáfolunk vagy erősítünk meg, utánajárunk a nyereg alatt puhított hús, a fehér ló és a csodaszarvas mondájának, de kinyomozzuk azt is, mire használták őseink az istenfát” − mondja Nagy György, aki maga is történészként diplomázott. 

A Magyarország története forgatásába – egy éves előkészület után – tavaly októberben fogott a Magyar Televízió a legkorszerűbb, nagy felbontású televíziós technika alkalmazásával. A BBC dokumentumfilmjeihez hasonlítható, színes, változatosan felépített ismeretterjesztő műsor jeleneteit túlnyomó többségében az eredeti helyszíneken, így a Vereckei-szorosnál vagy az Enns folyónál, „Óperencia” határán forgatják. Kiderül, mi köze van Ungvár nevének a „Hungária” névhez, a nézők megtudhatják, hogy mire való az istenfa a jurtaépítés közben, hogy miért nem szabad rálépni a küszöbre, hogy milyen madár a turul, hogy mi köze a nemzésnek a nemzethez. Az adás végén pedig azt is megtapasztalhatják az érdeklődők, milyen látvány tárult a honfoglalók szeme elé a Vereckei-hágóról…

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.