A Miskolci Operafesztivál büdzséje a töredéke 2001-nek

Az emelkedő NKA-s finanszírozás dacára, nem lesz hosszabb a fesztivál, mint tavaly, az intenzitása sem változik, de a minőségre koncentrálnak és több lesz a külföldi fellépő is.

50 millió forint állami támogatással indulhat az idei miskolci BartókPlusz Operafesztivál június 13-22. között. Ebből 20 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap Fesztiválkollégiuma, további 30 milliót az NKA miniszteri kerete adta.

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató lapunknak elmondta, a kiemelt fesztiválkeretből kapták az idei 20 milliót (az új szabályok szerint erre 3 éves garancia van, ez az első év), és Halász János államtitkár a minisztérium támogatására 2 év garanciát ígért. Így egy kicsit hosszabb távra lehet tervezni.

Az idei BartókPlusz büdzséje 190 millió forint, az NKA-s 50 millió mellé Miskolc városa 77 milliójával, valamint jelentős szponzori pénzekkel és reklámbevétellel számolhatnak. Az elmúlt két évhez képest emelkedett az állami támogatásuk, de ez még mindig nem hasonlítható össze a tíz évvel ezelőttivel.

Emlékszik arra, hogy 2001-ben például dupla ennyiből gazdálkodott a miskolci eseménysorozat (ez nem az állami támogatást, hanem az összköltségvetést jelenti.) Ez ma reálértékben 700 millió forint lenne. De nem elégedetlenkedik, mert évről évre újra egyre több pénzt kapnak.

Az emelkedő NKA-s finanszírozás dacára, nem lesz hosszabb a fesztivál, mint tavaly, az intenzitása sem változik, de a minőségre koncentrálnak és több lesz a külföldi fellépő is. A marketingre szintén a dupláját költhetik a tavalyinak, ami szinte elenyésző volt.
Az eseménysorozaton több mű ősbemutatója is várható. Köztük lesz Selmeczi György Bizánc című operája. Ez az első olyan alkotás, amely a fesztivál felkérésére született.

Szabad téren ingyenesen látható majd Verdi Aidája is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.