Mintha meglenne a pénz az Iparművészetire

Az Iparművészeti Múzeumban abban reménykednek, hogy 2016-tól megkezdődhet az intézmény rekonstrukciója, amely a számítások szerint 25-30 milliárdba kerülne. Úgy terveznek, mintha a pénz már meglenne, mondta a főigazgató.

Cselovszki Zoltán emlékeztetett arra, hogy az IMM műemléképülete alapos rekonstrukcióra szorul. "A minisztériummal abban állapodtunk meg, hogy március elején letesszük az asztalra a rekonstrukciós tervek felülvizsgálatát és egy új intézményi tervet, ezután tárgyalunk a forrásokról" - jegyezte meg.

Mint hangsúlyozta, nem épület-, hanem intézményrekonstrukcióról van szó, amely az IMM fenntartásában működő Nagytétényi Kastélymúzeumot és Ráth György-villát, valamint az Üllői úton egy új épületszárny felépítését is tartalmazná. "Új szárny nélkül a múzeum nem működik: most a műtárgyszállító kamionok is csak az Üllői úton tudnak megállni, vészvillogóval" - érzékeltette a helyzetet.

A főigazgató számításai szerint a teljes rekonstrukció forrásigénye 25-30 milliárd forint. "Olyan intenzitással folynak az előkészületek, mintha meglenne a pénz a rekonstrukcióra, ezért ha 2016-ban remélhetőleg úgy dönt a kormány, hogy megvan a forrás, rögtön indulhatnak majd a munkálatok" - mondta.

Ha a teljes rekonstrukcióra sikerül forrást találni, akkor egyszerre zajlanak a felújítások. De az is lehet, hogy a kerületi önkormányzattal szövetkezve a nagytétényi kastélyra hamarabb lehet szerezni 2 milliárd forintot, ebben az esetben ott elkészül egy "bútorcentrum" és az Üllői úti rekonstrukció kezdetére felszabadul az ottani épületet legjelentősebb részben elfoglaló bútorraktár - közölte.


"Minden attól függ, hogy mikor és mennyi forrást tudunk szerezni, ezért egyszerre több verziót is előkészítünk" - tette hozzá.
Cselovszki Zoltán kitért az állandó kiállítások felújítására is, amit régóta terveznek az Üllői úton és a Nagytétényi Kastélymúzeumban is. A mostani állandó kiállítások ugyanis inkább az intézményről, a gyűjtéstörténetről szólnak és szinte befogadhatatlan mennyiségű tárgyat tartalmaznak, az új koncepció ehelyett jóval kevesebb tárggyal, de sokkal több élménnyel számol, átélhetőbb tárlatokat ígérve, amelyek a tárgyak mellett bemutatják azok történetét is. A főigazgató hangsúlyozta: új viszonyt kell kiépíteni a látogató és a műtárgyak között.

Cselovszki Zoltán elmondta: a Ráth-villába a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum műtárgyainak elszállítása után új tematika szerint kell kiállítást rendezni, ennek kapcsán az IMM a Forster Központtal működik együtt. "Ha a villa rekonstrukciója elkészül, akkor a szakemberek álma az, hogy a Ráth-gyűjtemény visszakerüljön a villába, de ehhez meg kell egyezni azokkal az intézményekkel, ahol a gyűjtemény szét van szórva és az épületet is alkalmassá kell tenni" - szólt a távolabbi jövőről.
Mint emlékeztetett, a MOME két év múlva kiköltözik az IMM Kinizsi utcai szárnyából, ahol addigra látványos "labor" funkciót szeretnének kifejleszteni a restaurátorok tevékenységének bemutatásával. A főigazgatói program része a közép- és felsőoktatási szakintézményekkel való szorosabb együttműködés, ez a restaurátor-utánpótlást is szolgálná.

A nyári időszakra kisebb tárlatok ötlete merült fel: bemutathatják például a most elkészült magyar dizájnzongora kapcsán a múzeum jelentős zongoragyűjteményét. Zajlik a Bugatti-bútorgyűjtemény restaurálása is, így 2016-ban elképzelhető akár a családot, akár a bútorokat az IMM-nek adományozó gyűjtőt bemutató kiállítás; mindkettő drámai történet és jól illeszkedik abba a koncepcióba, hogy a tárgyak és a mögöttük álló emberek története egyszerre jelenjen meg - árulta el.

Jelentős külföldi vendégszereplései is lesznek a múzeumnak.  Például Herendi-gyűjteményt visznek Tokióba, majd más japán városokba, A szecesszió mesterei című, nemrég zárult tárlat New Yorkba kapott meghívást. Ugyanez az anyag Stockholmban is bemutatkozhat. A múzeum oszmán szőnyeggyűjteménye még törökországi szemmel nézve is jelentősnek számít, ebből idén az isztambuli és az ankarai közönség láthat válogatást, míg Mexikóban egy Maróti Géza-kiállításról folynak tárgyalások, és Kozma Lajos munkásságának bemutatásával kapcsolatban is több országban zajlanak egyeztetések - sorolta a külföldi terveket.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.