Mindig bekapcsolva: plörk a Nirvánáig

„Always on” – azaz mindig bekapcsolva. Állandóan a neten. A világhálón lóg egy egész generáció. Ehhez egyre több oldal nyújt szolgáltatásokat. És törvényszerűen megjelent az is, amelyik összeköti őket.

Az internettel együtt nevelkedő generáció a világhálón tölti szinte minden idejét. A közösségi oldalak új nemzedéke már nemcsak az ismerősök összegyűjtését, a kapcsolattartást szolgálja, hanem lehetővé teszi, hogy regisztrált tagok az egész világ - vagy legalább az ismeretségi kör - előtt éljék életüket. És épphogy elfoglalták és felfogták az ismeretségi hálózathoz kapcsolódó mikroblog-szolgáltatás, a Twitter valóságát, rögtön azután, hogy először tweetelték, vagyis csiripelték világgá aktuális gondolataikat száznegyven karakteres üzenetbe tömörítve, vagy klikkeltek Uj Péter meg az amerikai Fehér Ház csiripeléseiben ajánlott linkekre, egyszer csak azt vették észre, hogy egyre több csiripelést olvasnak Plurk.com hivatkozással.

A Plurk 2008 elején indult, szintén mikroblog-szolgáltatás az aktív internetes társadalmi életet élőknek. Nemrégen olvastam egy ismerős Twitter-csiripelésében, hogy komoly gondot okoz neki egyszerre több ismeretségi oldalon frissíteni a státuszát, vagyis rövid üzenetben tájékoztatni az ismerőseit arról, mi történik vele. A Plurk ezt a problémát kezeli úgy, hogy a legnépszerűbb ilyen témájú oldalakkal, például a Twitterrel és a Facebookkal is összekapcsolható, így rajta keresztül egyszerre tud üzenni virtuális társadalmi hálója összes tagjának. A „plurk" egy eddig nem létező szó. Az angolban gyakori nomenverbum (főnév és ige). Mint főnév a weboldalt jelöli, amelyen ki-ki életének eseményeit oszthatja meg finom és könnyen emészthető falatkák formájában. Mint ige - magyarul „plörkölni" - az „always on" azaz folyamatosan elérhető, eseménydús, sztoriszerű, félig-meddig mesébe illő élet folyamatos jegyzetelését jelenti.

A honlap aktivitásuk alapján pontozza a tagokat: mindenkinek van egy karma pontszáma, amely aszerint nő vagy csökken, hogy mennyire aktív a felhasználó, sokszor „plörköl-e", kommentálja-e ismerősei plörkjeit, növekszik-e ismerősei száma és így tovább. (Az is számít, mennyire aktívak az ismerősök!) Aki tényleg állandóan be van kapcsolva, végül megkapja a „Plurk Nirvana" státuszt.

A rövid üzeneteket, vagyis a plörköket a honlap egy idővonalon jeleníti meg az ismerősökéivel együtt. Nem sokkal a Plurk.com indulása után az oldal kezelői felüleletét (interfész) az Angelday néven ismert blogger, Sasvári József kezdeményezéseként fordították le magyarra a magyar ajkú netezők. Így a Plurk által felajánlott alap üzenetsablonok anyanyelvünkön indulnak. Lehet magyarul imádni, szeretni, utálni vagy fényképet, videót, linket mutatni.

Facebook: az amerikai MySpace és a magyar iwiw közösségi oldalhoz hasonló szájt, amely nyitó kérdésével Mi jár a fejedben? (What's on your mind?) arra készteti a bejelentkezőket, hogy megosszák gondolataikat ismerőseikkel, akik rákapcsolódáskor hosszú percekig nézegethetik, ki mit csinál éppen, és ehhez mit szólnak a többiek.

Twitter: mobiltelefonról is elérhető üzenőfal, amelyre bárki bármikor 140 karakterben (vagyis egy SMS-ben) küldhet megjegyzést bármiről (általában arról, éppen mit csinál vagy gondol) vagy hivatkozást (linket) valamilyen világhálós megnyilvánulásról. Egyéni regisztrálók mellett sok szervezet, honlap, világhálós újság használja arra, hogy működéséről tájékoztassa az érdeklődőket. (Induló kérdése: What are you doing?: Épp mit csinálsz?)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.