Leváltják Balog Zoltán emberét

Ismét felröppenő és egyre erősebben terjedő, bár hivatalosan meg nem erősített hírek szerint komoly átalakításokra lehet számítani a közeljövőben az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkárságán.

Ennek részeként távozhat hó végén posztjáról Cseri Miklós, az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkára, aki kinevezése előtt majdnem két évtizeden át a Szentendrei Szabadtéri Múzeum, azaz a Skanzen főigazgatója volt. Ez – amennyiben beigazolódna – Balog Zoltánnak, a minisztérium vezetőjének a vereségét is jelentené, mivel Cserit hozzá közel álló politikusként tartják számon.

A háttérben némelyek a Balog miniszter és Rétvári Bence Emmi-államtitkár közötti rivalizálást sejtik, amelynek főszerepe lehetett a magyar Nemzeti Múzeum lapunkban is tárgyalt utódlási harcaiban is. Immár hivatalosan is tudható, hogy Csorba László, a múzeum jelenlegi igazgatója csak az év végéig maradhat a helyén. Csorba legalábbis megerősítette a Magyar Narancs ezzel kapcsolatos információját. A főigazgató az idén eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, ez azonban nem szükségszerűen lenne akadálya a maradásának, elvben kaphatott volna engedélyt az újrázásra.

Cseri Miklós
Cseri Miklós
Szabó Bernadett / Népszabadság archív

Az őt követő vezető kiválasztására tehát időt adott magának a minisztérium, mivel belátták, hogy „a pályázat nem egészen volt teljes, mert a múzeumi szakma annyira természetesnek vette Csorba további vezetői munkáját, hogy nem jelentkeztek azok a muzeológusok, akik valóban szóba jöhetnének lehetséges utódokként”, ezért lehetséges, hogy Balog érvényteleníti ezt a pályázatot, és Csorba „csonka” ciklusának végén kiír majd egy újabbat.

Egy másik forrásunk szerint a Hoppál Péter kulturális államtitkár és közötte kialakult konfliktusok miatt kell távoznia Cserinek, aki miniszteri biztosi állással vigasztalódhat: egy a Skanzenhez kapcsolódó beruházás felügyeletét bízzák majd rá. Minisztériumi utóda híreink szerint nagy valószínűséggel Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója lehet, aki a közművelődés ügye iránt elkötelezett Halász János egykori kulturális államtitkárhoz köthető elsősorban. Az intézet élére először, 2012-ben, megbízott főigazgatóként került, 2013 márciusában véglegesítették.

Előzőleg a Békés megyei önkormányzatnál volt kulturális referens, a megyei fenntartású közművelődési intézmények és közgyűjtemények szakmai felügyeletét látta el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.