Mindenki építheti a virtuális stetlt

Varsóban alapos tudományos munka és a nagy nyilvánosság előtti viták előzték meg a zsidó múzeum létrejöttét.

Nemrég lehetőséget adott a Lengyel zsidók történeti múzeuma, hogy az érdeklődő újságírók bejárják a készülő állandó kiállításokat és találkozzanak a kiállítások kurátoraival. Tavaly tavasszal már megnyitották a közönség számára Varsóban az épületet. Néhány időszaki kiállítással, s több oktatási-kulturális programmal. Az eseményről és a fantasztikusan szép épületről annak idején írtunk is. A megnyitáskor azonban inkább csak az épület üzenetéről írhattunk, illetve arról az alapos, hosszadalmas munkáról, sok vitáról, ami a ház megnyitását megelőzte. Érdemes azonban ez előtt beszélni a múzeum viszonylag hosszú előtörténetéről. A múzeumot 2005-ben alapította a lengyel állam (kulturális minisztérium), Varsó főváros önkormányzata és a társadalmi alapon működő Zsidó Történelmi Intézet. Kijelölték a helyet, ahol ideiglenes sátrat emeltek, amelyben kiállításokat és műsoros eseményeket rendeztek. 2006-ra kiválasztották Rainer Mahlamäki finn építész tervét, 2007-ben elhelyezték az alapkövet. (Az épület az egykori varsói gettó területén van, szemben vele a gettófelkelés ikonikus emlékműve.) Az épület átadása tavaly áprilisban volt, a közönség május óta látogathatja.

Az épület megdöbbentően szép. Tizenháromezer négyzetméter a területe: a föld alatti első szint az állandó kiállításé. Ez az, ami még készül, s október végén adják át véglegesen. Az egyik kiállítási terem a Kisváros nevet viseli. A jiddis nyelven stetlnek mondott településforma, ahol a kelet-európai zsidók nagy része élt. Nagy szegénységben, együtt keresztény szomszédaival, lengyelekkel, ukránokkal, fehéroroszokkal és másokkal. A stetl terem dísze Gwozdziec imaházának mása. A fenyőfából ácsolt faszerkezetet és a gyönyörű színes festményeket önkéntesek készítették el – tudtam meg. A városka most Ukrajna területén van, az 1731-ben emelt zsinagógát a nácik elpusztították. Szerencsére azonban az épületet jól dokumentálták, a festményekről fényképek fennmaradtak, s így újjászülethetett az imaház Varsóban.

Az emeleten kapnak helyet az ideiglenes kiállítások, az oktatásra szánt tér és egy majd ötszáz fős előadó-színház terem. Az állandó kiállítás végigvezet a lengyel zsidók hosszú, ezeréves történetén. A tervező alkalmazkodott a koncepcióhoz, hogy itt nem a vészkorszaknak, a pusztulásnak, hanem az együttélésnek emelnek múzeumot. Méghozzá a korszellemnek megfelelőt, amely nemcsak tárgyakkal szemléltet, hanem elmondja tárgyát, bevezeti a látogatót a történetbe. Hanna Zaremska professzor asszony, a Lengyel Tudományos Akadémia történettudományi intézetének munkatársa a szerzője annak a fejezetnek, amely a XVII–XVIII. század zsidó történetét ábrázolja. Ezt a korszakot a Boghan Hmelnickij-féle 1648-as felkelés, zsidópogromok sokaságával kezdi, s Lengyelország felosztásával fejeződik be. Zaremska előadást tartott, amelyben elmondta, hogy a kiállítás összeállításával párhuzamosan kellett feleletet találni addig megválaszolatlan, a tudomány által nem tisztázott kérdésekre. Ő ezzel is indokolta a rendezés elhúzódását, ami miatt sokat bírálták a múzeum létrehozóit.

El kell mondani, hogy a múzeum létrehozásában lengyel és külföldi neves kutatók sokasága vett részt, miközben bevonták, s továbbra is bevonják az érdekelteket, a társadalmat. Most például megtekinthető egy időszaki kiállítás, ahol azokat a tárgyakat lehet megnézni, amelyeket a múzeum adományozói ajánlottak fel. Az állandó kiállítás végigvezet tehát az együttélés ezer évén: egyik első termének címe az Első találkozások, amit aztán a Paradisus Iudaeorum nevű szakasz követ a zsidók késő középkori lengyelországi „aranykoráról”. A Kisváros után a Modernitás kihívásairól értekezik a kiállító, ahol arra akar választ adni, hogy a polgárosodó lengyel területeken a zsidók mennyiben vettek részt a kapitalizmus létrehozásában, hogyan alakult ki a modern antiszemitizmus, és mi akadályozta vagy segítette az asszimilációt. Az Utca a címe a két háború közötti zsidó valóságról szóló teremnek, amit a Pusztítás, a vészkorszak terme követ. A kiállítást a háború utáni korszak bemutatása zárja. A hárommillió lengyelországi zsidóból 300 ezer maradt életben. (Kiemelten foglalkoznak az önfeláldozó lengyel embermentőkkel!) Ez a közösség is fokozatosan eltűnt: pogromok, majd a kommunista korszak antiszemita kampányai számolták fel. Most egy-két tízezres közösség és a zsidó kultúra iránti fokozódó érdeklődés jellemzi a társadalmat. És a kitartóan létező antiszemitizmus.

A múzeum igyekszik bevonni a közönséget. Egyrészt azzal, hogy az állandó kiállítások „szerzői” nyilvános előadásokon ismertetik koncepciójukat, a kutatások eredményeit. Hosszabb ideje létezik a világhálón a virtuális stetl. (www.sztetl.org) Az egykor lengyel zsidók lakta területekről várják a hozzájárulást: képeket, emlékeket, szövegeket, hogy így építsék újra az elpusztított világot. A lengyel zsidók történelmi múzeuma hosszú vállalkozás. Semmit nem tettek elsietve. Úgy látszik, minden egyes eleme úgy jött létre, hogy abban részt vett a hazai tudományosság és a téma nemzetközi tekintélyei. Nem formálisan, hanem a kiállítás alkotóiként. Jellemző, hogy a politika váltások nem érintették a múzeum projektjét. A varsói múzeum épületével önmagában is vonzza a turistákat. Rendszeresek máris az idegenvezetések, előadások, iskolai foglalkozások. A lengyelek meg akarnak szabadulni az antiszemitizmus bélyegétől, és meg akarják érteni a zsidó kultúrát, vele saját történetüket.

The Monument to the Ghetto Heroes is pictured through a window of the newly constructed building of the Museum of the History of the Polish Jews designed by architect Rainer Mahlamaki and located in the former Warsaw's Ghetto, April 17, 2013. The off
The Monument to the Ghetto Heroes is pictured through a window of the newly constructed building of the Museum of the History of the Polish Jews designed by architect Rainer Mahlamaki and located in the former Warsaw's Ghetto, April 17, 2013. The official opening of the building will take place during the commemoration of the 70th anniversary of the Warsaw Ghetto uprising on April 19, 2013. Picture taken April 17, 2013. REUTERS/Peter Andrews (POLAND - Tags: ANNIVERSARY ENTERTAINMENT SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.