Minden élő rekordot megdöntött az utolsó Harry Potter-mozi

A Harry Potter és a Halál Ereklyéi II. rész nyitóhétvégéjével történelmet írt: Magyarországon a minden idők legnagyobb premiernapi bevételeket tartalmazó filmek listáján az első helyre lépett 67 067 935 forint bevétellel, megelőzve ezzel a toplista élén álló Harry Potter és a Félvér herceg 65 466 810 forintos eredményét, valamint a Harry Potter és a Főnix rendjét, ami ezzel a harmadik helyre került (61 057 195 forint).

A filmre 52 352 néző váltott jegyet már az első nap, július 15-én, hogy 40 moziban, 3D változatban is, valamint az IMAX moziban megtekintse Harry Potter utolsó kalandját – adta hírül a forgalmazó InterCom.

A David Yates rendezte záró epizód hazánkban a minden idők legnagyobb 3 napos nyitó hétvége bevételeit tartalmazó filmek listáján is átvette az első helyet 178 136 360 forint bevétellel maga mögé utasítva a több mint 6 éve rekordtartó Star Wars III – A Sith-ek bosszúja (177 160 234 forint) című filmet, és az eddig második helyen álló a Harry Potter és a tűz serlegét (155 242 369 forint).

A hét filmre az elmúlt tíz évben 4 382 000 néző váltott jegyet, ami több mint 3,7 milliárd forint bevételt eredményezett. A minden idők legnagyobb hazai bevételeit tartalmazó filmek Top 20-as listáján a Harry Potter-filmek 5 epizódja található: 4. a 2001 decemberében bemutatott első rész, a Harry Potter és a bölcsek köve, az 14. a Harry Potter és a Főnix rendje, a 15. a Harry Potter és a tűz serlege, a 17. Harry Potter és Félvér herceg, és a 19. a Harry Potter és a titkok kamrája.

A filmet gyártó Warner Bros. Pictures az USA-ban 4380 moziteremben egyszerre kezdte vetíteni a filmet július 15-én - soha ilyen széleskörű premier nem volt még -, ezek közül több mint 3000 helyen 3D-ben tekinthették meg a rajongók Harry Potter és Voldemort utolsó látványos összecsapását, és a szintén rekord számú 247 IMAX-mozi is a Daniel Radcliffe, Emma Watson, és Rupert Grint főszereplésével készült filmet vetítette.

A beérkező adatok alapján a Warner Bros. Pictures közzétette a Harry Potter és a Halál ereklyéi – II. rész első hétvégéjének eredményeit, és most már az is biztos, hogy világszerte is legsikeresebb mozifilmről beszélhetünk. „A műre az egész világon 476 millió dollárért váltottak jegyet, soha, egy filmnek sem volt még ilyen sikeres premierhétvégéje sem az Egyesült Államokban, sem a világ összes mozijának összesített eredménye szerint” – tette közzé a hírt Dan Fellman, a Warner Bros. Pictures belföldi forgalmazásának elnöke és Veronika Kwan-Rubinek a nemzetközi forgalmazás vezetője.

Az USA-ban 168,5 millió dollárért vásároltak jegyet a Harry Potter és a Halál ereklyéi – II. részre, amely nemcsak a Harry Potter-filmek legerősebb nyitóhétvégéje, hanem minden idők legsikeresebb premierhétvégéjét is jelenti, beleértve az ünnepi hétvégéket is. De megdőlt az első napi rekord is: a film csak július 15-én, pénteken már 92,1 millió dollárt gyűjtött az amerikai mozipénztárakban.

Az USA-n kívül 59 országban tartottak ugyanazon a napon, július 15-én Harry Potter-premiert, és a nemzetközi eredmény is elnyerte a legsikeresebb premierhétvége címet 307 millió dollár bevétellel. Új rekord dőlt meg az Egyesült Királyságban (36,6 millió dollár) és Ausztráliában (26,7 millió dollár), de mindenütt másutt is fantasztikus sikerek születtek: Németországban 25,7 millió, Franciaországban 23,9 millió és Japánban 21,5 millió dollár volt a hétvégi bevétel. Az IMAX-mozikban is rekord született: a nemzetközileg 23,5 millió dolláros, ezen belül az USA-ban 15,5 millió dolláros az IMAX-történet legjobb első hétvégéje.

Nem mellékesen, a film már az első vetítése előtt rekordot döntött: soha ilyen sok jegyet nem vásároltak még mozinézők elővételben – ez persze már péntek előtt jelezte, hogy a hétvégén rekordok fognak megdőlni. Az éjféli vetítések iránti érdeklődés még az előzetes, felfokozott várakozásokat is meghaladta: csak péntek hajnalban, egyedül az USA-ban 43,5 millió dollár volt a jegybevétel.

Potter-tábor: már két nappal a bemutató előtt sátrat vertek a rajongók a londoni Trafalgar téren
Fans start queuing in Trafalgar Square for the world premiere of "Harry Potter and The Deathly Hallows Part 2", in London July 5, 2011. The film will premiere on July 7. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.