Minden idők legjobb filmjével újranyit a Bem

Hét éve vetített utoljára és most januárban újraindul a 108 éves Bem Mozi. Új profilja szerint kult és klasszikus filmeket ad, azaz "repertory cinema"-ként működik – írja a Film.hu.
1908-ban, Helios mozgó néven nyílt meg először, 1934-ben már Admirál, 1939-től Adria filmszínház, államosítás után Bem lett a neve, tulajdonosa a Budapest Film, amelyet 1999-től a Budapest Filmstúdió váltott. Későbbi üzemeltetője, az Új Budapest Filmstúdió Kft. igazi art mozivá varázsolta – art kocsmával kiegészítve, és az Europa Cinemas hálózatba léptette. 2009. június 30-án vetített utoljára a Bem.

A 108 éves mozi újranyitásához rendbe hozták a mozitermet, felújították a vetítőgépeket, és az elmúlt évtizedek legjobb (vagy néha éppen a legrosszabb) popkult mozgóképeit vetítik majd, eredeti nyelvű 35mm-es mozikópiákról, felirattal.

Az üzemeltetők tervei közt szerepelnek éjféli filmek, „double feature" és trilógia-vetítések és tematikus mozimaratonok is. De indulásuk első hetét azzal a kultfilmmel kezdik, ami idén ünnepli bemutatásának 50. évfordulóját, és amit Quentin Tarantino nemes egyszerűséggel csak „minden idők legjobb filmjének" tart. Ez Sergio Leone örök klasszikusa: A Jó, a Rossz és a Csúf, amelyet január 21. és 23. között vetítenek a megújult moziban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.