Milyen állatokat ettek a szegediek?

A többszáz évvel ezelőtt élt szegediek mindennapjairól tudhatnak meg részleteket a szakemberek annak az ásatásnak az eredményeként, melyet az egyetem központi épületénél végeztek a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) régészei - közölte Gergely Olivér, a KÖSZ regionális irodájának munkatársa

A uniós támogatásból megújuló műemléképület pincéjében és a két belső udvaron végezett próba- és megelőző feltárások során elsősorban korsók, fazekak, üvegedények, illetve kályhaszemek töredékei kerültek elő. A nagy mennyiségű kerámiatöredék azzal kecsegtet, hogy a restaurátoroknak több edényt is sikerül majd összerakniuk, illetve kiegészíteniük.

A kerámiaanyag mellett a kisebbik belső udvar területén végzett próbafeltárás során jelentős mennyiségű üveg- és fémsalakra bukkantak, ami bizonyítékul szolgál arra, hogy a feltárás közvetlen környezetében a két melléktermékkel kapcsolatba hozható ipari tevékenységet űztek.

Deák Andrea ásatásvezető régész szerint az előkerült tárgyak fontos adatokat szolgáltathatnak a szegedi lakosság anyagi kultúrájának, gazdasági tevékenységének, kereskedelmi kapcsolatainak kutatásához.

Nemcsak a régészek vizsgálják az előkerült leleteket: a természettudományok különböző területein tevékenykedő szakemberek segítségével fény derül arra, milyen állatokat fogyasztottak a szegediek, mely kerámiák készültek helyben, helyi agyagból, és melyek kerültek ide kereskedők útján, illetve milyen technikákat használtak a korabeli kézművesek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.