Milliós bírság a pécsi múzeumnak

Hárommillió forint bírságot és mintegy hat-hétmillió forint adóhiányt kell befizetnie a pécsi Janus Pannonius Múzeumnak, miután a NAV kiderítette, hogy rosszul számolták el a 2014-es Leonardo Da Vinci kiállítás belépőjegyeinek áfáját - tudta meg a Dunántúli Napló.

A probléma abból adódott, hogy a Leonardo makettjeit bemutató tárlatra nemcsak belépőjeggyel lehetett bemenni, hanem úgynevezett támogatói könyvjeggyel is. Ám a kétféle jegynek nem egyforma az áfája, míg a belépőnek 27 százalék, addig a támogatói jegynek csak 5 százalék. Ez utóbbit egyébként arra találta ki a múzeum, hogy a raktáron porosodó kiadványaikat értékesítsék. Korábban úgy működött, hogy aki a múzeumi jegye mellé 600 vagy 1200 forintos támogatói jegyet is vett, az választhatott könyvet a készletből.

Az emelt jegyáras, háromezer forintos belépővel megnézhető Leonardo kiállítás megnyitása után azonban bevezették a 3 ezer forintos támogató jegyet, amivel meg lehetett nézni a kiállítást is, ezek után azonban jegyenként csak 142 forint áfát fizettek be a kiállításjegyek 637 forintos áfája helyett. A kiállítás egyébként is több milliós veszteséggel zárt, és most ez újabb tízmillióval terhelődik. Az önkormányzat azt nyilatkozta, nem kívánják a bírságot finanszírozni. Az ügyben Pécs is vizsgálatot indított. (Cs. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.