Mikó István Robin Williamsről és az esetlen bájról

Legtöbbször Mikó István kölcsönözte a hangját Robin Williams magyarra szinkronizált filmjeihez. Kiismerte az amerikai színészt - nyilatkozta lapunknak Mikó, és ebbe az is beletartozott, hogy nem lehetett őt kiismerni.
Mikó a légzését is megtanulta - mégis állandóan készülnie kellett a váratlanra
Mikó a légzését is megtanulta - mégis állandóan készülnie kellett a váratlanra
Mario Anzuoni / Reuters

A hétfő éjjel elhunyt Robin Williams mintegy negyven filmjét szinkronizálták magyarra. Hangját kölcsönözte neki többek között Maros Gábor (Egy úr az űrből, Agyament Harry, Hazudós Jakab), Rudolf Péter (Garp szerint a világ), Bajor Imre (Jó reggelt, Vietnam, Cadillac Man), Tordy Géza (Holt költők társasága, Good Will Hunting), Harsányi Gábor (A halászkirály legendája), Dunai Tamás (Hook), Újlaky Dénes (Táncoló talpak) Szombathy Gyula (Nászfrász), de a legtöbb – 17 – filmben Mikó István beszélt magyarul helyette.

Mikó munkái között volt például a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van, a Jumanji, a Flubber – A szórakozott professzor, A nagy fehérség, az Éjszaka a múzeumban, a Vén csontok, A komornyik.

Mikó Istvánhoz nagyon közel állt az amerikai sztár. Nagy komédiás volt, de mindig ott bujkált benne a dráma, sőt a tragédia is – mondta lapunknak Mikó. Ezért végig figyelemmel kísérte pályafutását, akkor is, amikor kiváló pályatársai szinkronizálták őt.
Arra a kérdésre, hogy hasonlóság is felfedezhető a játékukban, annyit mondott, hogy ezt ő nem tudja, külső szemnek kell megítélnie az ilyesmit.

– Megtanultam őt szinkronizálás közben – magyarázta a magyar színész –, a ritmusát, a váltásait, a lélegzetvételét. De bármennyire ismertem már, készen kellett állnom, mert mindig meglepte a nézőt valamilyen váratlan húzással. Minden szerepében parodizált például másokat, néha négy-öt különféle pályatársat, érdekes feladatot jelentett lekövetni őt. Mondom, a komikum és a tragikum kettőssége jellemezte. Az esetlen báj, ami egész játékát meghatározta, nekem is kedvemre volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.