Míg a halál el nem választ

Csak ne vegyük túlságosan komolyan. Ne várjuk el, hogy megtudjuk, ki is volt valójában Mágnás Elza, kik és miért ölték meg, illetve miért ihlette meg az eset Krúdyt és korát. Amennyiben megelégszünk azzal, hogy egy valós gyilkosság kamaradrámai viszonyok közé helyezett érzelemdús fikciós történetét látjuk, amely amerikai módon csak nyomokban és kisebb foszlányokban hordozza magában a valóságot, átütő élményként élhetjük át Szász Attila új művét. A Félvilág című dráma klasszikus tévéfilm (büdzsészintjén is), így az alkotók megmaradtak az adott dramaturgiai és technikai kereteknél: nem forgathattak túl sokat külső helyszíneken, többnyire Mágnás Elza lakására koncentráltak. A kevesebb pedig most tényleg több: szigorú keretek közé szorítva Szász Attila és csapata minőségben „megugrotta” a nemzetközi élmezőnyt.

A Félvilág kosztümös filmként hiteles, a látvány és Nagy András operatőr munkája bármekkora vetítőfelületen megállná a helyét. Ugyanakkor, szintén a lehetőségek kereteit tiszteletben tartva, Köbli Norbert forgatókönyvíró nem bonyolította túl a történetet. Jól tette! Klasszikus szerelmi drámáról van szó, a sokszöges verzió, amely látszólag ötszemélyes, igazából csak két karakterre összpontosít. Mágnás Elza (Kovács Patrícia) és régi barátnője, aki most már cselédként dolgozik mellette, Rózsi (Gryllus Dorka) viszonyrendszere a dráma időzített bombája. A két nő feszültségekkel teli kapcsolatát az bontja meg, hogy új és fiatal cseléd jön a házhoz, Kató (Döbrösi Laura). Felszínre tör az igazság és ezzel együtt a régi sérelmek. Elza egy igazi lelketlen femme fatale, mindenkit kihasznál, főleg akik reménytelenül szerelmesek belé. A két férfi karaktere eltörpül mellette, még a perverz kitartója, Max Schmidt (Kulka János) is. Elza végül – ahogy az a valóságban is megtörtént – a Dunában végzi, egy kofferben.

Már lassan négy éve próbálkozik a Vajna-rendszer, hogy tökéletes, B kategóriás zsánerfilmet hozzon létre, ez végül egy tévéfilmben sikerült Szász Attilának (a Médiatanács támogatásából). Ugyanakkor a Félvilág legnagyobb erénye a hátránya is egyben. Simán elhinnénk, hogy egy amerikai filmet nézünk, ha világsztárok játszanának benne. A magyar színészek egyáltalán nem maradnak alul teljesítményben: Kovács Patrícia könnyedén alakítja a főgonoszt, Gryllus Dorka pedig élete legjobbját nyújtja a bomlott elméjű Rózsi szerepé-ben. Olyan, mintha most fedezték volna őt igazán fel a filmesek. Félelmetesen jó.

Félvilág
A világpremier a Montreali Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Magyarországon először december 30-án lesz látható a Duna tévén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.