Miért nem mosolyognak soha a modellek a kifutón?

Az AFP szerzője alaposan utánajárt a címben feltett kérdésnek, azaz, hogy a topmodellek miért vágnak komoly, sőt, sokszor kifejezetten búskomor fejet a kifutókon. Az egyszerű válasz, amit több modelltől is megkapott, hogy a hangsúlynak a ruhákra kell esnie és nem a modellekre: azért nem mosolyognak, hogy ne vonják a nézők figyelmét az arcukra.

AFP

Ez logikusnak tűnik, de azért összetettebb okokra is fény derült. Egy divattörténész elmesélte, hogy a kifejezéstelen arcú modellek divatja csak a 80-as években kezdődött Japánban, az olyan szupermodellek fénykorában, mint Cindy Crawford vagy Iman, akik a személyiségüket is kivitték a kifutóra, és pont erre a trendre adott reakció volt a faarc.

Emellett a feminizmus térnyerésével is összefügghet a modellek mosolytalansága: a 60-as években még gyakran mosolyogtak, nevettek, sőt, táncoltak a modellek a kifutón, azonban a "komoly, dolgozó nő"-imidzzsel ez nem fért össze, utóbbihoz jobban passzoltak a szigorú arcú, nadrágkosztümben feszítő modellek.

A modellek többsége úgy nyilatkozott, hogy mondani sem kellett nekik soha, hogy ne mosolyogjanak a kifutón, ez annyira magától értetődő volt számukra kezdettől. Ugyanakkor időről-időre mindig akad egy-egy divattervező - például Jean Paul Gaultier szokta ezt megjátszani -, aki direkt mosolygást kér a modelljeitől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.