Micsoda pech: nem fért be Munkácsy képe a debreceni múzeumba

Az augusztus 20-i ünnepre Debrecenben szerették volna kiállítani Munkácsy Siratóasszonyok a keresztfánál című festményét, de amikor a kép megérkezett a múzeumba, kiderült, hogy nem fér be. Az alkotást visszaviszik, a Munkácsy-termet pedig megnyitják nélküle.

Mégsem állítják ki a debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály Siratóasszonyok a keresztfánál című festményét, mert miután a művet a cívisvárosba szállították, s megprőbálták bevinni a létesítménybe, kiderült, hogy az alkotás két centiméterrel nagyobb, mint a bejárat. A festményt ezért visszaviszik az eredeti helyére, a múzeum Munkácsy-termében pedig - az előzetes tervekkel ellentétben - csak az „Ecce Homo” és a „Krisztus Pilátus előtt” című festmények lesznek látjhatók.

Az esetről Lakner Lajos megyei múzeumigazgató, a Déri Múzeum vezetője sajtóközleményt adott ki, amelyben ez olvasható: a Munkácsy-trilógia fogadására a Déri Múzeum Munkácsy-terme 2012. augusztus 14. napján teljesen készen állt, a hőmérséklet és a páratartalom megfelelően szabályozott, a korszerű világítástechnika jóvoltából a festmények megvilágítása is újszerű élményt nyújt a korábbiakhoz képest. Az eredeti tervek szerint augusztus közepére az „Ecce Homo” és a „Krisztus Pilátus előtt” című festmények mellé visszaérkezett volna a trilógia harmadik darabja, a „Golgota” is, azonban azt Pákh Imre, a kép jelenlegi tulajdonosa – egy fennálló szerződéses kötelem miatt – csak 2012. október végétől tudja kölcsönözni. Eddig az időpontig egy másik Munkácsy festményt, a „Siratóasszonyok a keresztfánál” című alkotást tervezték kiállítani a terem üresen álló falára, ennek előkészületei és a kölcsönszerződés megkötése is rendben megtörtént.

Lakner hozzátette: a festmény augusztus 14-én érkezett meg a Déri Múzeumba, s a szállító cég és a múzeum munkatársai a helyszínen szembesültek azzal, hogy mintegy két centiméteres eltérés van az álaluk ismert és előre modellezett méretadatokhoz képest, emiatt az emeletre vezető lépcsőn nem lehetett felvinni a művet. Több más megoldás mellett fölvetődött, hogy a vásznat leveszik a keretről, ám Szentkirályi Miklós – a Munkácsy festmények egyik legismertebb restaurátora – úgy nyilatkozott, hogy ez a festmény sérülése nélkül nem lehetséges, továbbá kétséges, hogy a vásznat újra a keretre lehet majd feszíteni.

Az igazgató közölte: a műtárgy védelme elsődleges szempont, ezért nem maradt más lehetőség, mint az, hogy a festményt visszavigyék, s bíznak abban, hogy azt más alkalommal és más módon bemutathatják majd a debreceni közönségnek.

A Munkácsy-terem csütörtöktől újra látogatható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.