Mi közöm nekem a klímaváltozáshoz?

A Védegylet Klímaébresztő! néven országos filmhetet rendez december 1. és 6. között, hogy elősegítse a klímaváltozással kapcsolatos közösségi aktivitás feléledését. A filmhéttel nem a filmszínházakat és a hivatásos programszervezőket kereste meg a civil szervezet, hanem a helyi közösségeket és intézményeket. A rendezvény apropóját a december eleji poznani ENSZ-klímacsúcs adja.

A Klímaébresztő! filmhét lehetőséget ad arra, hogy mindenki feltegyen magának néhány alapvető kérdést: Mi közöm a klímaváltozáshoz? Mennyiben érint, mennyiben okozom én magam, és mit tehetek én a klíma-káosz elkerüléséért?

Az éghajlat változik, mi viszont még mindig azon töprengünk, kell-e egyáltalán változtatnunk valamin, és ha igen, miként. Egyikünk sem akar "éghajlatpusztító" lenni, de azzal, ahogy élünk, egyre inkább azokká válunk. A döntéshozók sem néznek szembe saját felelősségükkel. Sok esetben olyan gazdasági és társadalmi döntéseket hoznak, amelyek erősítik a klímaváltozást, vagy megakadályozzák, hogy a társadalmunk gyorsan változzon - pedig képes lenne rá -

Magyarországnak például különösen jó lehetőséget nyújt a nemzetközi kibocsátási kereskedelemből befolyó pénz, mely alapjául szolgálhatna az ország "klímabarát" átalakításának.

Az új típusú filmfesztiválhoz az egyesület felhívására eddig gimnáziumok, egyetemek, művelődési házak, civil szervezetek, sőt egy büntetés-végrehajtási intézet is csatlakozott. Vetítések lesznek többek közt Mohácson, Keszthelyen, Vecsésen, Veresegyházán, Pécsett, Szegeden és Győrött is. Több civil szervezet is segíti a fesztivált szakértői, illetve szervezői munkával, így a Greenpeace, az Energia Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédelmi Szövetség és a Klimabárát Települések Szövetsége is. A fővárosi központi rendezvény a Toldi moziban lesz, december 5-én és 6-án.

A Klímaébresztő! filmhétre továbbra is várjuk a helyi szervezők jelentkezését. A csatlakozási határidő november 19-e.

Jelentkezni a http://www.klimaebreszto.net  című honlapon lehet.

A rendezvényről további információt szintén a www.klimaebreszto.net oldalon találhatnak az érdeklődők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.