Mi ez az őrült ellenállás?

Túl sokat akartak markolni az Olvasás Éjszakája első alkalommal pénteken lebonyolított budapesti programjának szervezői, amikor mindössze két órát szántak három vaskos téma megbeszélésére. Persze, ez amolyan teszt volt, hogy a jövőben – hiszen ezután minden évben szeretnének rendezni ilyet -, mit bír el az esemény.

Hát annyit biztosan nem, hogy röpke két óra alatt érdemben megvitassák a könyvtárak és könyvkiadók kapcsolatáról, a kiadás állami támogatásáról szóló véleményeket és azt is, vajon a ma tapasztalható könyvszakmai krízis nem a kultúra általános válságának jele-e.

Az utóbbiról már jószerint alig esett szó. Az eszmecsere egyik meghívottja, Tamás Gáspár Miklós el sem jött a Libri pesti, Rákóczi úti könyvpalotájába. A véleményütközések hevét gyakran fölfűteni képes filozófust nélkülözte ugyan a közönség, kemény összecsapásnak, mondhatni, veszekedésnek szem- és fültanúja azért lehetett. Naná, hogy az állami könyvtámogatás témája kapcsán.

Mint elhangzott, főként a szak- és szépirodalom megjelentetésének dotációjával vannak problémák, amelyeknek nem is az a fő okozója, hogy a Magyar Könyv Alapítvány megszűntetésével a Nemzeti Kulturális Alapra (NKA) és a Magyar Szak- és Szépírók Reprográfiai Egyesületére (Maszre) szűkült a mecénás intézmények köre. L. Simon László, az NKA-ténylegesen vezető alelnök megjegyezte, sokat változtattak ugyan a támogatási politikán, de a kiadás támogatásának összege emelkedett, szerinte tavaly egymilliárd forintra.

Igaz, a könyvalapítvány megszűnt, de a magyar művek határon túli megjelentetésének segítése megmaradt az újonnan indított Publishing Hungary (PH) program keretében, amely évente 100 millióból gazdálkodhat. Ez utóbbit Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója üdvözölte, ám hozzátette, a PH program szervezéséből kihagyták a könyvszakmát és az egyesülést. (L. Simon tavaly – még kulturális államtitkárként – arra kérte a PH-program gondozásával megbízott Balassi Intézetet és az MKKE-t, hogy működjenek együtt a könyvvásárokon történő magyar megjelenések előkészítése, szervezése, lebonyolítása érdekében, és erről kössenek megállapodást, de ez máig, az egyesülés többszöri kezdeményezése ellenére sem jött létre.)

„Mi ez az őrült ellenállás a könyvvel szemben?” – csattant föl Gyurgyák János, a korábban az egyik legjelentősebb szakkiadónak számító, mára jóval kevesebb művet útjára bocsátó Osiris vezetője. Tudniillik arra célzott, hogy a kultúra számos intézményét viszonylag jelentős összeggel támogatja az állam – példájában az Operaházat mintegy nyolcmilliárd forinttal -, a könyvműhelyeket viszont nem tekinti fontos értéknek, lényegében magára hagyja, nincs távlatosabb mecenatúrájuk, holott egy-egy szakkönyv megjelentetéséhez 3-10 millió forintos befektetésre van szükség.

Mészáros Sándor, a Kalligram főszerkesztője pedig azt tette szóvá egy közelmúltban megjelent Móricz-monográfia kapcsán, hogy az NKA által támogatott könyvekből több mint 100 példányt át kell adni a könyvtáraknak, ezzel csökken a támogatás értéke, ami gátolja az igényes könyvek létrehozását, holott az lenne a cél.

L. Simon kifejtette, az államháztartási törvény nem engedi, hogy hosszabb időre előre lekössenek nagyobb pénzforrásokat, a több évre előre szóló kiadói támogatás rendszere ezért nem valósult meg - bár bevezettek hároméves dotációt is, például a folyóiratoknál. Ősszel viszont könyvsorozat-támogatást terveznek indítani. A vaskos irodalomtudományi vagy egyéb szakkönyveket nem kell kemény táblával megjelentetni, javasolta, papírkötéssel olcsóbbá válhatnak, mi több, nem is biztos, hogy nyomtatásban kell kiadni ezeket. „A magyar nyelvű könyvkiadás, különösen a szakkönyvkiadás fenntartásának hosszú távú esélye az elektronikus formában történő megjelenés” – hangoztatta a Fidesz kultúrpolitikusa, a kiadók fejére olvasva, hogy ettől húzódoznak.

Megjegyezte: érzi, hogy komoly feszültségek vannak a könyvszakmában, mert néhány év alatt 30 százalékkal csökkent a hazai könyvforgalom. Ez azonban gyengíti a szakma lobbierejét is a politikában. A magyar könyvkiadásnak a jelenlegi válságban különösen élesen előtűnő strukturális problémáit azonban nem fogja tudni megoldani az állam, tette hozzá. Ebben elsősorban a nagyrészt piaci alapon működő kiadóknak kell lépniük, és nem szabad ragaszkodniuk a megcsontosodott szisztémához, mert „nem lehet mindent ugyanúgy csinálni, mint 25 évvel ezelőtt”.

Természetesen számos kérdést vetne föl L. Simon elképzelése az elektronikus könyvkiadásról, például az elektronikuskönyv-olvasás és a hozzá szükséges technikai eszközök elterjedése Magyarországon (egyebek mellett az iskolákban), akár az ezt segítő támogatáspolitika hiánya vagy a szerzői jogvédelem problémája és más hasonlók, de erről sem lehetett szó, mert az érdemi vitának idő híján nem volt kifutása. A kiadók képviselői borús arccal keltek föl az asztaltól.

Érzékelhető egyetértés csupán abban volt, hogy miután a szakkönyvek lényegében eltűntek a könyvkereskedésekből (a szakboltok is megzsűntek), a hozzáférést már csak a könyvtárak teremthetik meg. Ramháb Mária, az NKA-t irányító bizottság tagja, a kecskeméti megyei könyvtár igazgatója arról számolt be, hogy nagyarányú program zajlik a kistelepülések könyvtárainak megújítására, a könyvtárközi kölcsönzés elektronikus rendszerének kiépítésére, amelynek révén néhány év múlva bármely szakkönyv gyorsan eljuthat majd az olvasóhoz az egész országban. Csakugyan jó lesz, ha így lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.