Mi a baj? Az MNB korábban is vásárolt műkincseket

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban is vásárolt műkincseket – a többi közt erről beszélt Gerhardt Ferenc az M1 aktuális csatornán kedd este.
„Ha valaki bejön” a Magyar Nemzeti Bankba, ott Mednyánszky-képeket, Paál László-, Aba-Novák-festményeket is látni fog, a klasszikus magyar festészet számos alkotása található a jegybankban – mondta a jegybank alelnöke.

Kifejtette: ezek a képek a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában vannak, mint ahogy a most megvásárolt festmények is az MNB tulajdonát képezik, ezek a műkincsek akkor kerülnek közgyűjteményekbe, ha az MNB ott letétbe helyezi őket. Ez egyben felelet arra a „kimondott, ki nem mondott vádra” is, hogy úgynevezett monetáris finanszírozást végez a Magyar Nemzeti Bank, amikor ezeket a festményeket megveszi, „ez nem így van” – tette hozzá.

Gerhardt Ferenc azzal kapcsolatban beszélt a jegybank műkincsvásárlásairól, hogy a magyar gyűjteménygyarapítás történetében is kiemelkedő mértékben, összesen csaknem 8,7 milliárd forintért vásárolt műtárgyakat az elmúlt másfél évben a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB által elindított, 100 millió eurós keretösszegű Értéktár Program révén megvásárolt műtárgyak a hazai közgyűjteményekbe kerülnek letétként, így a múzeumlátogató közönség és a szakma számára is elérhetővé válnak. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.