MGP: A Barry-nővérek szellemidézése

Két jiddis kabaré-énekesnő lép fel a Spinozában. Tel Avivból jöttek a 7. Zsidó Nyári Fesztiválra. Anat Atzmon és Monica Wardimon. Színes frakkban énekelnek. Pár ezer elszívott cigaretta és megivott szeszek érlelték meg hangjukat.

Nekem te gyönyörű vagy! estjük összefoglaló címe. Eszembe sem jutott volna visszafordítani zsargonra: Bay Mir Bistu Sheyn! Sholom Secunda és Jacob Jacobs világszerte szétterjedt slágerét. A huncutul gajdoló dal szemtelenül szól a szerelemről. A Spinozában előadott dalok és előadói modoruk két, Bronxban született énekesnő frivolan érzelmes stílusát eleveníti fel. A szentimentálistól az ironikusan közönségesig terjedt érzelmi skálájuk. Nemcsak a kikopó jiddis nyelvet próbálták meg állandósítani, hanem a szentimentálist a csípősen gúnyossal keverő életérzést, a könnyező és a meghatottságtól védekező hol színe, hol fonákja modort.


Clara és Minnie gyermekénekesnőként tűntek fel, Bagelman-nővérek néven. Tudniillik, ez volt született családnevük. Dzsezzesítetten énekelték a jiddis népdalokat. Sikerük elterjedésével amerikaiasították magukat. Így váltak Barry sistersé. Vidám, dinamikus, kicsapongó énekesnők voltak a nővérek. Hiteles előadói modort hoztak divatba a 40-es, 50-es és 60-as években. A zsidó dalokat swingritmusban, dinamikusan, kicsapongó kedéllyel és szelíd bájjal adták elő. Váltogatva kilenc nyelven. Egyszerre adtak modern hangzást, meg nyugtalan, korszerű ritmusokat. Népszerűségüket a rádió terjesztette el, majd rendszeres vendégei lettek a televízió népszerű Ed Sullivan show-jának. Állandó kísérőjük Mickey Katz volt, a Cabaré című musical konferansziéjaként elhíresült Joel Gray apja. A Spinoza zongorája mellett ezt a szerepet Misha Blecharovitz töltötte be.


Anat Atzmon és Monica Wardimon üdén, elevenen muzeális értékekkel utaztak Pestre. Körkörösen elfonnyadt színház értékeinek őrzői. Moszkvában a gorbacsovi időkben fellépett egyszer Izrael felé menekültében egy birobidzsáni kabaré együttes. (Birobidzsán Lenin legrosszabb ötletei közé tartozó gettó-köztársaság volt a Szovjetunióban.) Bánatos vidámságuk, pókhálós tréfáik, kényszerkönnyedségük harmadkézből elsajátított előadói modorosságaikat Mihoelsz kipusztított moszkvai színházának távolra internált harmadosztályú tagjai adták tovább. Olyan volt, mint a múlt század eleji magyar színházi anekdota, melynek hirdetménye szerint Elektra szerepét Piripócson Niemand Gizike játssza, aki ebben a szerepben Budapesten Jászai Marit személyesen látta.


Anat Atzmon és Monica Wardimon a Tel Aviv-i Yiddishpiel Színházból a Spinozában friss, eleven, elbájoló estét adtak az általuk őrzött dinamikus stílusból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.