Meztelen alakok a háztetőn

Meztelen alakok tűntek fel háztetőkön és épületek peremén New Yorkban, de nem egy hirtelen támadt öngyilkossági hullám, hanem egy új kortárs művészeti installáció részeként.

Ezen a héten három, tetőn álló figura bukkant fel a város különböző pontjain: "nyugtalanító" alakok, akik mereven bámulnak lefelé, és azt a képzetet keltik, hogy nyomban leesnek. Antony Gormley brit művész életnagyságú szobrairól van szó, amelyek közül az elsőt kedden helyezték el az 5. sugárút egyik épületén, további kettőt pedig szerdán tesznek közszemlére.

Összesen 31 szobrot állítanak fel a város leghíresebb épületeinek tetején, köztük a 380 méter magas Empire State Buildingen. Néggyel a földön találkozhatnak a járókelők az 5. és a Madison sugárúton, illetve más különösen forgalmas helyeken. A vas és üvegszál keverékéből alkotott szobrok, amelyek modellje maga a művész volt, kísértetiesen emlékeztethetnek az éppen leugrásra készülő öngyilkosjelöltekre.

"Nem tudom, mi fog történni, vagy hogy milyenek a szobraim. És azt sem tudom, hogy milyen érzéseket keltenek, csupán játékos módon próbára szeretném tenni a várost és az emberek felfogását. Feltett szándékom, hogy amennyire csak lehet, a háztetők szélén helyezzem el a szobrokat" - közölte Antony Gormley.

Sara Fitzmaurice, a szabadtéri kiállítás szóvivője úgy vélekedett, hogy a város lakóit nem fogják rémületbe ejteni az élethű szobrok. "Biztos vagyok benne, hogy a New York-iak megértik, hogy ez egy művészeti installáció" - mondta, hozzátéve, hogy igyekeznek alaposan tájékoztatni a közvéleményt a tervről.

A március 26-án kezdődő, rendhagyó tárlat szobrait bárki megtekintheti fényképeken a világhálón, itt

 

New York felett
Meztelen figura
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.