Mezőtúré lehet az Úri muri ötletgazdájának gyűjteménye

Hamarosan Mezőtúr tulajdonába kerülhet Kun Zsigmond néprajzi gyűjteménye, amely hat évvel ezelőtt került az alföldi városba Óbudáról.
Kun Zsigmond néprajzi gyűjteményéből az óbudai Fő téren lévő egykori lakásában több mint egy évtizedig volt látható a kiállítás, majd amikor ez a III. kerületi önkormányzat döntése nyomán bezárt, az anyag Kun Zsigmond szülővárosába, Mezőtúrra került, ahol több tárlatot is rendeztek már belőle.

Az anyag 1976-ban mutatkozott be először a Néprajzi Múzeumban Rejtett kincsek címmel. Ortutay Gyula néprajzkutató szakmai támogatásával ekkor kezdett állandó kiállítási lehetőséget keresni a Kun házaspár. A III. kerületi Tanáccsal kötött szerződés alapján az Óbuda Fő terén álló, XVIII. századi műemlék épületben nyert elhelyezést az akkor 687 darabból álló népművészeti gyűjtemény, amely 1976-78 között a Kun házaspár otthonául is szolgált. Egészségi állapotuk romlása idővel nem tette lehetővé, hogy ők fogadják a látogatókat, de további adományaikkal hozzájárultak a gyűjtemény folyamatos fejlődéséhez.

Kun Zsigmond 2000. január 2-án bekövetkezett halálakor közel 1100 műtárgyból állt gyűjteménye. Több épületfelújítást, átrendezést ért meg a kiállítás Óbudán. 2010 júliusában a hagyaték szülővárosába, Mezőtúrra költözött, olvasható az Óbudai Múzeum honlapján.

Kun Zsigmond - az elmúlt évszázad egyik nagy magyar polihisztora, művészetbarát és -művelő, író, költő volt. A Nyugat körének és főleg Móricz Zsigmodnak jó barátja. Móricz állítólag tőle hallotta az Úri muri alaptörténetét. Kun Zsigmond szenvedélyes gyűjtője, mentője volt a magyar népi kultúra tárgyainak - 2000 január 2-án hunyt el, életének 107. évében.

A Túri Fazekasmúzeum már leltárba vette a gyűjtemény összes darabját, szőtteseket, kerámiákat, bútorokat, népi használati tárgyakat, s mint a Jász-Nagykun megyei Új Néplap írja, az egyeztetések eredményeként hamarosan a mezőtúri múzeum tulajdonába kerülhet a teljes anyag.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.