Mesés mozibevétel angol filmekkel

Húszéves rekordot döntött meg tavaly a brit filmipar: az Egyesült Királyságban készült produkciók 1,4 milliárd fontos (600 milliárd forintos) rekordbevételt hoztak az országnak, ami az előző évhez képest 35 százalékos emelkedést mutat. A brit filmek tavaly 16 százalékos rekordmagasságba tornászták fel piaci részesedésüket a nagy-britanniai mozik teljes jegybevételből - ismertette a Brit Filmintézet jelentésében.

A közönség tódult a Paddington című mackótörténetre, a The Inbetweeners 2 című vígjátékra és a Mr. Turner című, Mike Leigh rendezésében készült életrajzi filmje. A független brit produkciók a teljes angliai mozijegybevétel 16 százalékát hozták, ami a valaha elért legmagasabb piaci részesedés.

A legnagyobb bevételű független brit film a Paddington volt: több mint 34 millió fontért (csaknem 14 milliárd forintért) váltottak rá jegyet a nézők, ezzel a Peruból érkezett narancslekvár-imádó medvéről forgatott családi film a harmadik helyet foglalta el a legnézettebb filmek tavalyi toplistáján.

Az első helyen Peter Jackson A hobbit: Az öt sereg csatája című filmje végzett: 40,3 millió fontos jegyeladással. A második legnézettebb filmre, A Lego-kalandra 34,3 millió fontért váltottak belépőt a nézők. A Paddington mögött a negyedik és ötödik helyet az Inbetweeners 2. és A majmok bolygója: Forradalom szerezte meg szintén 30-30 millió font feletti bevétellel - idézte az adatokat a The Daily Telegraph.

Idén a brit filmgyártás a Meryl Streeppel forgatott Suffragette, a népszerű tévésorozat nyomán született Shaun, a bárány és Az ifjúság végrendelete című első világháborús memoár bemutatójával várja majd a közönséget a filmszínházakban.

Tavaly 36 nagyszabású produkció készült Angliában, köztük a Star Wars: VII. rész, a Mission: Impossible 5, a Bosszúállók: Ultron kora, az Alice Csodaországban 2. és a Spectre című James Bond-film.
Az országnak komoly bevétele származott számos olyan Nagy-Britanniában forgatott tévésorozatból, mint a Downton Abbey vagy a Thomas Cromwell felemelkedéséről szóló Wolf Hall.

A brit kormány a közelmúltban könnyített a filmipar adóterhein: a 20 millió font felett költő produkciók akár 25 százalékos kedvezményt is kaphatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.