Mesés maraton indul szerdán

Hetvennél is több helyszínen ünneplik felolvasásokkal, előadásokkal, rajzversenyekkel és játékos foglalkozásokkal szeptember 30-án a magyar népmese napját.
Hatvankét magyarországi és kilenc határon túli helyszínen szerveznek könyvtárak, iskolák és művelődési intézmények változatos programokat tizenegyedik alkalommal Benedek Elek születésnapján.

Számos általános és középiskolában tartanak mesefelolvasást, több helyen hirdettek a népmesékhez kapcsolódó rajzpályázatot, kvízversenyeket vagy vitézi ügyességi próbákat, lesz ahol tematikus történeteket, állatos vagy székely meséket olvasnak fel.

Budapesten a CSILI Művelődési Központ könyvtárában például óvodai és iskolai csoportoknak szerveznek játékos népmese-foglalkozást, amelynek keretében a gyerekek a "meseösvényen" haladva ismerhetik meg A kiskakas gyémánt félkrajcárja című történet szereplőit, majd ehhez kapcsolódóan tréfás próbatételeken vehetnek részt. Ezen kívül a helyszínen kézműves foglalkozással, népmesetotóval, mesehallgatással és mesekönyv-kiállítással is készülnek a szervezők.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár angyalföldi, Mosoly utcai egységében Benedek Elek állatmeséiből rendeznek diavetítéssel egybekötött délelőttöt, a szigethalmi Hegedüs Géza Városi Könyvtárban pedig többek közt Mi van a ládikóban? címmel a Holdfű Színház előadását tekinthetik meg a látogatók Benedek Elek meséje alapján.

A KÖNYV(tár)TÁMASZ Egyesület és az Országos Idegennyelvű Könyvtár közös programjában a magyarországi horvátok meséit mutatja be előadásában Frankovics György etnográfus, Kovács Marianna magyar-horvát származású mesemondó pedig horvát nyelven mesél az érdeklődőknek.

Számos helyen rendeznek mesemaratont vagy a mesék világát feldolgozó kiállítást, néhány helyen viszont dramatizált előadást adnak gyerekek, óvónők, könyvtárosok.

A magyarországi programok mellett Kézdivásárhelyről, Nagyenyedről, Bihardiószegről, Nagybúnról, Csíkszeredáról, Szamosújvárról, Sepsiszentgyörgyről, Érmihályfalváról is csatlakoztak iskolák és könyvtárak a programhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.