Menesztették a Mokép igazgatóját

December 28-ai dátummal menesztette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) Gulyás Balázst, a Mokép-Pannónia Kft. igazgatóját. Az Origo Filmklub információi szerint az MNV Zrt. október 27-én közölte a szakemberrel, hogy távoznia kell a százszázalékos állami tulajdonban lévő filmforgalmazó cég éléről, mivel azt nem sikerült nyereségessé tennie.

Gulyás Balázs még a Bajnai-kormány idején, 2010. január elsején került a direktori pozícióba. Lapunknak korábban adott interjújában kifejtette: feladata a patinás cég feltámasztása tetszhalott állapotából, az ennek érdekében lezajlott válságmenedzselés pedig sikerrel lezárult. Ugyanakkor az MNV Zrt. sajtóosztálya az Origónak úgy indokolta a döntést: „visszahívásának oka, hogy az általa kidolgozott reorganizációs elképzelések végrehajtása megakadt, és nem sikerült a társaság gazdálkodását eredményessé tennie”. Gulyás Balázs idei nyilatkozatai alapján a cégnek 2009-ben 103 milliós vesztesége volt, de 2010-ben az új vezetés alatt már szerényebb nyereséggel működtek. A vállalat 2010-es mérlege szerint azonban az értékesítés nettó árbevétele a tavalyelőtti 322,2 millióról 210,9 millió forintra csökkent 2010-ben, és bár a veszteség jelentősen visszaesett (103 millióról 18 millió forintra), a vállalat továbbra is veszteséges maradt. A veszteséges működés megállítását Csunderlik Ferenc közgazdászra bízta a vagyonkezelő.

„A válságmenedzselést mostanra sikerült lezárni”
„A válságmenedzselést mostanra sikerült lezárni”

A leköszönő igazgató moképes pályafutása minden bizonnyal emlékezetes marad tendenciózus közszereplései miatt. A válságkezelés mellett például arra is gondot fordított, hogy kemény jelzőkkel teletűzdelt, nyílt levélben bírálja Tarr Béla filmrendezőt a németországi Der Tagesspiegelben adott ellentmondásos interjúja kapcsán. Noha eredetileg a Mokép forgalmazta volna az utóbbi húsz év legfontosabb filmes elismerését (Berlinale – Ezüst Medve) bezsebelő A torinói lovat, nem sokkal a fesztivál után a gyártó TT Filmműhely szerződést bontott a Moképpel. A mű végül Tarr cége és a Cirko-Másképp Alapítvány gondozásában, az NKA támogatásával került a mozikba. A Mokép ugyanakkor bemutatta a Dörner György-féle Új Színház leendő főrendezőjének, Pozsgai Zsoltnak a Mindszenty – Szeretlek, Faust című tévéfilmjét.

Gulyás Balázs legutolsó emlékezetes médiahackje a Kádár-filmarchívum „felfedezésének” közzététele volt: a hír szerint katalogizálták azt a mintegy 979 címet tartalmazó, hatezer filmtekercsből álló filmantológiát, amely az egykori MSZMP Központi Bizottságának és Kádár János első titkárnak állt rendelkezésére. Később azonban a gyűjtemény autentikusságát több szakértő és szemtanú – többek közt Csoma Béla, a cég korábbi igazgató-helyettese – cáfolta: Kádár valóban nézett filmeket, de nem volt külön gyűjteménye.

Gulyás Balázs közgazdász szakot végzett, korábban politikusként is próbálkozott a Független Kisgazdapárt színeiben, majd később – az azóta már megszűnt – Caesar Film nevű forgalmazó cég vezetője volt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.