Menekültsegítők kapják a díjnyertes film első hétvégéjének bevételét

A Dheepan – Egy menekült története című, Arany Pálmát nyert alkotás magyarországi forgalmazója, a Cirko Film felajánlotta az első hétvége bevételét a Menedék Egyesület számára.

A Cirko számára megalakulása óta mindig elsődleges szempont volt az olyan filmek bemutatása, amelyek emberi jogi kérdéseket helyeznek középpontba, a kisebbségek és elnyomottak helyzetét mutatják be – derül ki a Cirko Film lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Balassa Péter, a cég vezetője így fogalmaz: „A Dheepan kapcsán úgy éreztük, hogy társadalmi szerepvállalásunkat a témával foglalkozó filmek bemutatása mellett most anyagi eszközökkel is fontos hangsúlyoznunk. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy olyan szervezetnek ajánljuk fel a teljes első hétvégi bevételt, amely a menekültek megsegítését tűzte ki céljaként".

A Dheepan – Egy menekült története című film a Nemes Jeles László rendezte Saul fia elől happolta el idén Cannes-ban az Arany Pálmát – a magyar film a zsűri nagydíját kapta végül. A mű egy Srí Lanka-i bevándorló drámája, aki nem tud beilleszkedni Párizs külvárosának drogdílerekkel teli világába. Később kiderül róla, hogy hazudott az európai hatóságoknak a személyazonosságáról, katonai, hovatovább terrorista múlttal is rendelkezik és az önbíráskodás sem áll tőle távol. Ugyanakkor a film ennek ellenére képes egy új perspektívából is megmutatni a menekültkérdést: az Európába érkezők békés és boldog életet akarnak – még a bűnös múlttal rendelkezők is.

Több mint szimbolikus, hogy a főszereplő, Jesuthasan Anthonythasan tizenhat és tizenkilenc éves kora között maga is tamil tigrisként harcolt Srí Lankán. Ezután elmenekült az országból, és az általa alakított Dheepanhoz hasonlóan Párizsban kezdett új életet. Ma sokfelé publikáló író, regényeit több nyelvre lefordították. A filmet október 29-én mutatják be a magyar mozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.