Mélykék és napsárga

A Realistic Crew mélysötét tónusait kiválóan kiegészíti a Longital nevű együttes felszabadult muzsikája, mely az előbbihez hasonlóan mindenféle görcstől mentes, kreatív, de ugyanakkor egész más érzéseket csal elő az emberből. Izgalmas ritmus-, stílus- és színkavalkád vár február 26-án a Toldi moziban.

A Realistic Crew egyike azon magyar csapatoknak, mely itthon kevéssé ismert, külföldön azonban sikert sikerre halmoz. 2008-ban első magyar zenekarként volt szerencséjük színpadra lépni Nagy-Britannia egyik legnagyobb fesztiválján, a Glastonbury-n.

Longital baloon
Longital baloon

Zenéjüket nehéz lenne definiálni, talán épp ez a jó benne, megfoghatatlan, cseppet sem unalmas, kissé különc, mégis élvezhető. Aki már volt valaha, tudja, hogy a downtempós, Toldi mozis koncertek nagyon jól működnek, minden ilyen alkalom kiváló arra, hogy egy kicsit kiszakadjon az ember az unalmas hétköznap esték szürkeségéből. Ez valami új, valami ismeretlen, valami szokatlan. Harmadik lemezük, a Freedom Eats The Soul (innen ingyenesen letölthető) valamivel talán barátságosabb a korábbiaknál, hisz ugyan a jellegzetes mélysötét maradt a széttördelt ütemekkel egyetemben, de a jazzes és a jungle elemek kicsit emészthetőbbé teszik. Valójában azonban ez alkalommal csupán felesleges próbálkozás szavakkal megragadni a megragadhatatlant, hisz hiába hallgatunk bele a legújabb korong felvételeibe, most pénteken a szokásostól tökéletesen elütő, akusztikus koncertélményben lesz részünk.

Az est másik fellépője egy szintén különleges, egyedi szlovák zenekar, a Longital. A Daniel Salontay és Shina Lo páros ténykedését Dlhé Diely néven kezdte, majd – talán a külföldi sikerek hatására is – könnyebben megjegyezhető és leírható névre cserélték a régit. Jelentésbeli változás nem történt, hisz a Longital pontosan ugyanazt a pozsonyi városrészt jelenti, mint a Dlhé Diely. Zenéjük igazán érdekes, hol akusztikus, hol elektronikus, van, hogy a jazz kerül előtérbe, máshol agresszív gitárzene hallatszik, aztán megszólal a szitár, és megint egészen más hangulatba kerül a hallgató. Ugyanakkor a játékosság és kiszámíthatatlanság ellenére az egész olyan nyugodt és letisztult.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az egykor volt informatika tanár, gitáros Daniel-t és a végzettségét tekintve grafikus designer de amúgy költő és basszusgitáros Shina-t az általuk elektronikus tagként emlegetett laptop, Xi Di Nim egészíti ki, „aki" a ritmusszekcióért felel. 2004 óta szinte egész Európát bejárták, itthon is többször megfordultak már, turnéztak a The Frames-szel, és felléptek többek közt a Molokoval, a The Levellersszel, Emiliana Torrinivel és Nina Hynesszal.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Amire számíthatunk: merész vizualizációk, és még merészebb hanghatások, melyek olykor borzolják az idegeinket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.