Mélyen benne volt Mundruczó filmjében a fesztiválközönség

Hosszan tartó tapssal jutalmazta Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmjét a 63. cannes-i filmfesztivál közönsége.

A cannes-i Fesztiválpalota 2300 férőhelyes Lumiere nagytermében csaknem teltház előtt mutatták be a hivatalos versenyprogram utolsó filmjeként Mundruczó Kornél legújabb játékfilmjét, amely 18 alkotással együtt pályázik az Arany Pálmára.

A cannes-i fesztivál hagyományainak megfelelően a világpremier előtt a Szelíd teremtés alkotói fotósok sorfala előtt vonultak fel a vörös szőnyegen, ahol Thierry Frémaux művészeti igazgató köszöntötte őket. A késői óra ellenére (a vetítés este fél 11 órakor kezdődött) a Fesztiválpalota előtt nagyon sok filmrajongó követte kivetítőkön a bevonulási ceremóniát, amelyet Mozart A-dúr Zongoraversenye kísért.

Mundruczó Kornél rendező, aki egyben a film főszereplője is, feleségével, László Flórával, valamint a két másik főszereplővel, Fricska Rudolffal és Csíkos Kittyvel együtt ment fel a lépcsőn. A fiatal amatőr színésznő ujjatlan, világos színű estélyi ruhakölteményét a Use Unused magyar tervezői csoport készítette. Őket követték a film fiatal alkotói, többek között az operatőr Erdély Mátyás, a díszlettervező Ágh Márton, a vágó Jancsó Dávid és a producer Petrányi Viktória.

A teremben a már helyüket elfoglaló nézők állva köszöntötték a magyar művészeket, s a végig feszült figyelemben zajló vetítés végén perceken át tapsolva, állva köszöntötték a Szelíd teremtés alkotóit, akik szintén felállva, reflektorokkal megvilágítva köszönték meg a meleg fogadtatást.

A fesztivállal egy időben zajlott filmvásár már pénteken véget ért, annak szakmai résztvevői már hazautaztak, ezért a Mundruczó-film bemutatóján a nagyon képzett filmesek mellett jelentős számban voltak környékbeli nézők. A rendező az MTI-nek a bemutató után elmondta: nagyon büszke arra, hogy ez a helyiekből és nemzetközi filmesekből álló vegyes közönség szerette a filmet.

"Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült a bemutató ... A közönség mélyen benne volt a filmben. Utoljára a bábszínházban éltem meg ekkora csöndet, ahol a múlt héten voltam a fiammal. Ott voltak ekkora megijedések, ekkora nevetések: iszonyúan pontosan reagált a közönség a film dramaturgiájára, mindig ott, ahol kellett, és úgy ahogy kellett".

Az MTI kérdésére, hogy előző filmje, a Delta két évvel ezelőtti szintén cannes-i bemutatójához képest, hogyan élte meg ismét a "vörös szőnyeges premiert", Mundruczó elmondta: "az állótaps megismétlődött, de a Delta vetítése alatt a nézők kevésbé voltak benne a filmben, mint most, s most hihetetlen volt, ahogy a csendeket megélték".

Az Arany Pálma kiosztására és a záróünnepségre vasárnap este kerül sor Cannes-ban. A magyar mozikban ősztől látható a Szelíd teremtés.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.