Melbourne-ben véletlenül lefestettek egy Banksy-graffitit

Magyarázkodásra kényszerült szerdán a melbourne-i önkormányzat, miután egy takarítóbrigád véletlenül lefestette a világhírű brit graffitiművész, Banksy falra stencilezett ejtőernyős egerét.

A takarítókat azért küldte a múlt héten Susan Riley helyettes polgármester a Hosier Lane-re, mert a helyi lakók arról panaszkodtak, hogy a falfestményei miatt turistalátványossággá vált utcát elborították a kéretlen pingálmányok. A nem a kijelölt felületekre, engedély nélkül felvitt "műalkotásokat" letisztogató embereknek nem mondták meg előre, hogy a védőszemüveget viselő, ejtőernyős egér értékes műalkotás, ezért az örökre elveszett az utókor számára.

"Előbb kellett volna lépnünk, hogy hivatalosan elfogadjuk és védetté nyilvánítsunk minden ismert Banksy-alkotást" - nyilatkozta sajnálkozva Kathy Alexander, a melbourne-i közművek igazgatója.

Banksyt, az igazi nevét titkoló graffitist a világ legkiválóbb utcaművészei között tartják számon. 2003-as melbourne-i látogatása során több stencilezett murált hagyott hátra.

Banksy szatirikus alkotásait szakértők könnyen felismerhetőnek tartják. Festményeinek üzenete nem ritkán kultúraközpontú, háborúellenes és antikapitalista. 2005-ben a titokzatos brit alkotó kilenc művet festett Ciszjordániában az Izraelt a palesztin területektől elhatároló falra. Az egyik egy, a betonakadályhoz támasztott létrát ábrázol, egy másik pedig a falat áttörő gyerekeket, akik odaát egy trópusi szigetet látnak.

2008-ban az eBayen csaknem félmillió dollárért cserélt gazdát egy Banksy-stencilekkel ékesített fal.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Nem most fordult elő először, hogy Melbourne-ben Banksy-mű semmisült meg. 2008-ban vandálok festékkel öntötték le egy régimódi sisakot és kabátot viselő alakot ábrázoló, stencilezett képét. Az alkotást ezután átlátszó plexivel próbálták megvédeni, de a rongálók ezüst festéket csorgattak a lap mögé és kiírták, hogy "Itt járt Banksy".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.