Megválik tornyától az Iparművészeti Múzeum

Június 18-19-én távolítják el az Iparművészeti Múzeum (IMM) kupolájáról az életveszélyessé vált lanternatornyot, melyet a tervek szerint egy közparkban helyeznek majd el; a sérült épületkerámiákból az IMM jótékonysági aukciót rendez.

Lechner Ödön Zsolnay-kerámiával burkolt múzeumépülete világszinten is jegyzett műemlék, ma azonban számos szerkezeti problémával küzd - mondta Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke az IMM hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A Lechner-palota életveszély-elhárításában szakértőként is részt vevő építészmérnök emlékeztetett arra, hogy a kupolát lezáró, 11,5 méter magas lanterna már az 1930-as évekre rossz állapotba került, ezért akkor elemeinek csaknem felét kicserélték, és a "kilátót" vasbeton erősítéssel látták el. A tornyot a II. világháborúban, majd 1956-ban is több találat érte, mára pedig egyértelműen életveszélyes állapotba került: vasszerkezete jelentősen károsodott, ezért a több tonnás épületrész megdőlt az Üllői út irányába. Az életveszély-elhárítási munkálatok másik vezetője, Lichter Tamás beszámolója szerint az elmúlt hónapokban védőállványzatot építettek a múzeum köré, és leszerelték a tetőgerinceken elhelyezett, veszélyesen meglazult kerámia taréjelemeket.

A tervek szerint rövidesen a lanterna leemelése is megkezdődik: június 18-19-én (illetve kedvezőtlen időjárás esetén a következő hétvégén) a toronyelemet könnyűállvánnyal körbeépítve bontják le az acélvázról a kerámiaborítást, egyben a műemléki dokumentációt is elvégezve. Ha a lanterna állapota ezt lehetővé teszi, a felső toronyrészt egy 100 tonnás daruval egyben fogják leemelni, ehhez az Üllői út félpályás lezárására is szükség lesz - jelentette be Lichter Tamás. Takács Imre, az IMM főigazgatója beszámolt arról, hogy a lanternatornyot a helyreállítás után egy közeli parkban tervezik elhelyezni, mivel az ipartörténeti emlék statikailag már nem lenne visszaemelhető. A torony helyére ideiglenesen záróborítás került, de a múzeum az eredeti tervek szerint új anyagokból vissza kívánja majd építeni a lanternát.

- Erre az épület rekonstrukciója során kerülhet sor - fűzte hozzá a főigazgató. Elmondása szerint június 19-én még csak a veszélyelhárítás fejeződik be, a felújítás egy újabb szakaszban valósul meg, az IMM reményei szerint 2012-től. Az MTI kérdésére Takács Imre közölte: mivel a Lechner-palota oldalsó kerámiaborítása is számos helyen meglazult, a homlokzat felújítására is szükség lesz. A főigazgató emlékeztetett arra, hogy Mindörökké Zsolnay! címmel pályázatot írtak ki iparművészek, ékszerészek számára. Ennek célja, hogy az eredeti, Zsolnay Vilmos által tervezett és gyártott mázas tetőcserepek sérült darabjaiból a 21. századi trendeknek megfelelő ékszerkollekciókat alkossanak. A pályázat eredményhirdetése június 17-én lesz, majd a tetőről leemelt, már nem visszahelyezhető kerámiadíszekből az IMM jótékonysági aukciót tart a létrehozandó új állandó kiállítás javára.

A múzeum új kiállítással is jelentkezik: június 17-től látogatható a zágrábi Muzej Marton gyűjteményéből összeállított csaknem 150 klasszicista porcelántárgyat felvonultató Törékeny harmónia című tárlat.

Az udvarról lehangoló panoráma nyílik az épület belső traktusain hámló vakolatra
Az udvarról lehangoló panoráma nyílik az épület belső traktusain hámló vakolatra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.